Δυστυχώς, κανείς μας δεν έχει ανοσία από μια πτώση σε ακραίες περιπτώσεις, αλλά μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως να δράσουμε. Είναι μια έγκαιρη και σωστή ενέργεια, που πιθανόν μπορεί να σώσει τη ζωή σας και των οικείων σας.
Μοιραζόμαστε μαζί σας χρήσιμες συστάσεις επιστημόνων και μηχανικών στην ακραία περίπτωση που βρεθείτε σε ένα ασανσέρ που πέφτει στο κενό.
Σε καμία περίπτωση μη δοκιμάσετε να πηδήξετε στον αέρα τη στιγμή της πρόσκρουσης με το έδαφος.
Πρώτον, θα είναι δύσκολο να αναπηδήσετε σε ελεύθερη πτώση. Δεύτερον, η αναπήδηση θα μειώσει την ταχύτητα της πτώσης κατά ελάχιστο. Τρίτον, δεν μπορείτε να προβλέψετε σε ποιο σημείο του σώματός σας θα προσγειωθείτε και τι τραυματισμό θα αποφέρει. Το παρακάτω βίντεο καταρρίπτει μύθους σχετικά με την ελεύθερη πτώση μέσα σε ασανσέρ.
Μη στέκεστε ίσια.
Το ιδανικό είναι να μη στέκεστε ίσια ενώ πέφτετε σε ελεύθερη πτώση, καθώς τα πόδια σας δέχονται δεκαπλάσια επιβάρυνση από το συνολικό σας βάρος κατά την πτώση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρό τραυματισμό.
Η καλύτερα στάση σώματος τη στιγμή της πρόσκρουσης με το δάπεδο είναι να ξαπλώσετε ανάσκελα στο δάπεδο του ασανσέρ.
Μόλις νιώσετε ότι το ασανσέρ πέφτει, ξαπλώστε αμέσως στη πλάτη σας στο δάπεδο του ασανσέρ. Σε αυτή τη στάση σώματος, η δύναμη πρόσκρουσης κανανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα, και δεν επικεντρώνεται π.χ. μόνο στα πόδια αν στέκεστε όρθιοι.
Αν υπάρχουν πολλά άτομα μέσα στο ασανσέρ ή δεν υπάρχει χώρος μέσα στο ασανσέρ, καθίστε στο δάπεδο του ασανσέρ ή μαζέψτε τα γόνατά σας.
Σε μαζεμένη στάση σώματος, ο σκελετός δέχεται λιγότερη επιβάρυνση από μια τέτοια ισχυρή πρόσκρουση. Αν ο χώρος στο ασανσέρ είναι πολύ μικρός, τότε λυγίστε τα γόνατά σας, καθώς αυτό θα βοηθήσει να μειώσετε τη δύναμη της πρόσκρουσης.
Use Facebook to Comment on this Post