Αντιδράσεις επιστημόνων προκάλεσε η…
πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποίησε η Νομαρχία Καβάλας, σχετικά με τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λ.Μαργαρίτης, που ασχολείται επί δεκαετίες με τις επιπτώσεις των ακτινοβολιών, δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης του πληθυσμού στην ακτινοβολία των κινητών και δεν είναι δυνατή η προστασία του ανθρώπου από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν σε 24ωρη βάση πολύ κοντά μας.
Ο καθηγητής κάνει λόγο για πληθώρα επιπτώσεων στην υγεία, όπως κόπωση, πονοκέφαλοι, αϋπνίες και μείωση ανοσοποιητικού μέχρι και ανάπτυξη καρκίνων.
Ε όχι και αθώες οι κεραίες…
Με επιστολή του, ο αναπληρωτής καθηγητής και προϊστάμενος του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας Αύγουστος Τσινάκος, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν κατά την πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση, σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην υγεία μας.
Στην εκδήλωση, ο καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Κωττής, είχε υποστηρίξει ότι «ο πολίτης πρέπει να εμπιστεύεται την Πολιτεία και τόνισε πως με βάση του τρόπο λειτουργίας των κεραιών, σε αντίθεση με την αντίληψη που έχει περάσει στον κόσμο, η αραίωση του δικτύου, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ακτινοβόληση από το ίδιο το κινητό». Την άποψη αυτή, που «απενοχοποιεί» και «αθωώνει» σε μεγάλο βαθμό την τάση για πύκνωση των κεραιών μέσα σε αστικά κέντρα, έρχεται να αντικρούσει ο κ. Τσινάκος, βασιζόμενος στα όσα έχει ερευνήσει επί δεκαετίες σχετικά με τις ακτινοβολίες, ο καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας, Ραδιοβιολογίας και Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, Λουκάς Μαργαρίτης. Ο τελευταίος, έχει ερευνήσει και την περίπτωση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που διατηρεί η ΤΙΜ στην οδό Βόλου, στον Αγιο Λουκά.
Μπορούμε να αποφύγουμε το κινητό αλλά όχι την κεραία
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι κακώς η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) αφήνει «παραθυράκια» για τα ζητήματα της έκθεσης του ανθρώπου σε ακτινοβολία: «δεν υπάρχουν ‘’όρια ασφαλούς έκθεσης’’, όπως λανθασμένα αναφέρουν τα έγγραφα της ΕΕΑΕ. Οι επιτροπές που έχουν θεσπίσει τα όρια, μιλούν για ‘’κριτήρια έκθεσης’’, (“exposure criteria”) και πουθενά δεν αποκαλούν τα προτεινόμενα όρια, ‘’όρια ασφαλούς έκθεσης’’. Αλλωστε είναι κοινά αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα ότι από βιολογικής πλευράς δεν μπορεί να υφίστανται όρια ασφαλούς έκθεσης σε ακτινοβολία». Απαντώντας σε αίτημα των κατοίκων της οδού Βόλου, ο κ. Μαργαρίτης αναφέρει ότι ελλείψει ορίων ασφαλούς έκθεσης, «έχει προταθεί η εφαρμογή τόσο της Αρχής της Προφύλαξης, όσο και η Αρχή της Συνετούς Αποφυγής». Ωστόσο τονίζει: «Οι αρχές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε ατομικό επίπεδο μόνο κατά την χρήση κινητών τηλεφώνων, αλλά όχι για τις κεραίες βάσης όπου ο κάτοικος μπορεί να ακτινοβολείται μέχρι και 24ωρες το 24ωρο, με μικρή μεν ακτινοβολία (δηλαδή παρόμοια με ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου από απόσταση μισού μέτρου)».
Τρομακτικές επιπτώσεις και οικονομικά συμφέροντα
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «οι συνέπειες μπορεί να είναι από ‘’απλές΄΄, δηλ. πονοκέφαλοι, κόπωση, αϋπνίες, μείωση ανοσοποιητικού, μέχρι ΄΄σοβαρές΄΄, μετά από 10-15 και περισσότερα χρόνια έκθεσης, ανάπτυξη καρκίνων». Επικαλούμενος έρευνες που έχουν γίνει, ο κ. Μαργαρίτης αναφέρει: «κάτοικοι που διέμεναν εντός 400μέτρων από κεραία κινητής τηλεφωνίας για τουλάχιστον 10 χρόνια παρουσίασαν αυξημένα ποσοστά καρκίνου σε σχέση με τους κατοίκους που ζούσαν μακρύτερα των 400 μέτρων» ενώ επικαλούμενος μετρήσεις που έγιναν σε πειραματόζωα, επισημαίνει: «Διαπιστώθηκαν επιπτώσεις στην αναπαραγωγική ικανότητα ποντικών.
Το ίδιο παρατηρήθηκε σε έντομα και μάλιστα με έκθεση στην ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου για διάρκεια μόλις 2,6 λεπτά την ημέρα για 3 συνεχόμενες ημέρες. Κάτω από τις ίδιες συνθήκες προκλήθηκε αύξηση του κυτταρικού θανάτου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι σε φωλιές πουλιών που ήταν εντός 200 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ήταν μειωμένη η αναπαραγωγή και ο ρυθμός ανάπτυξης και αυξημένη η εμβρυϊκή θνησιμότητα, σε σύγκριση με τα πουλιά που οι φωλιές τους ήταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από τις κεραίες». Τέλος τονίζει: «σε πολύ πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη δείχθηκε χωρίς καμιά αμφιβολία η συσχέτιση ανάμεσα στην ανάπτυξη όγκων και στην έκθεση σε ακτινοβολία κινητής τηλεφωνίας κάτι το οποίο καταγράφεται ολοένα και περισσότερο σε μεγαλουπόλεις ανά την υφήλιο. Εχει επίσης δημοσιευθεί πρόσφατη μελέτη η οποία υποστηρίζει τη στενή σύνδεση ανάμεσα σε βιομηχανίες κινητής τηλεφωνίας και σε επιστημονικές δημοσιεύσεις».
Στην επιστολή που έχει στείλει ο καθηγητής, επισημαίνεται ότι σε πολλά κράτη έχουν εφαρμοστεί περισσότερο αυστηρά όρια έκθεσης από ό,τι στην Ελλάδα, ενώ επισημαίνει: «το ζήτημα των ορίων έκθεσης του κοινού στην ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας είναι πρωτίστως οικονομικό και πολιτικό και όχι επιστημονικό». Υπενθυμίζει δε ότι ακόμα και στο ενημερωτικό φυλλάδιο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που έχει την ευθύνη της προστασίας του κοινού, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «τα προταθέντα όρια ισχύουν για βραχυπρόθεσμη έκθεση των ανθρώπων στην ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας».
«Περιβαλλοντική μόλυνση» από τις κεραίες κινητής
«Η τεχνητή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (όπως είναι και η προερχόμενη από την κινητή τηλεφωνία) αποτελεί παράγοντα περιβαλλοντικής μόλυνσης και κατά συνέπεια θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες προστασίας των πολιτών όπως γίνεται με άλλες πηγές μόλυνσης, π.χ. νέφος, καυσαέρια, κ.λ.π.» λέει ο καθηγητής και αναφερόμενος στα διάφορα όρια που έχουν θέσει οι διάφορες επιτροπές, τονίζει ότι πρόκειται για όρια που αφορούν τις θερμικές επιδράσεις στον άνθρωπο, δηλαδή την αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα μετά από έκθεση ορισμένου χρόνου στην ακτινοβολία. «Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι δεν προστατεύεται η δημόσια υγεία από τους δυνητικούς κινδύνους των μη θερμικών βλαβών, της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας διότι:μελέτες αποδεικνύουν ότι έχουμε βλάβες στους ανθρώπους και στο περιβάλλον ακόμα και όταν η ένταση της ακτινοβολίας είναι κάτω από αυτά τα όρια έκθεσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε αρκετές χώρες ισχύουν πολύ πιο αυστηρά ‘’όρια αποδεκτής έκθεσης΄΄ αναφέρει ο καθηγητής.
tromaktiko
Use Facebook to Comment on this Post