xOrisOria News

Δημοσιονομική «τρύπα» στο πρώτο πεντάμηνο του έτους

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μια μεγάλη υστέρηση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, η οποία προοιωνίζεται αδυναμία επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, κρύβεται –σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος– πίσω από την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2019, που ανακοίνωσε προχθές το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο το πρωτογενές αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης, σε ταμειακή βάση, προσαρμοσμένο σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος, ήταν έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 0,2% του ΑΕΠ της ίδιας περιόδου του 2018.

Επομένως, υπάρχει υστέρηση 1% του ΑΕΠ σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, τα στοιχεία της τράπεζας μέχρι 15 Ιουνίου δείχνουν ότι η υστέρηση αυτή ανέβηκε περαιτέρω στο 1,2% του ΑΕΠ, καθώς το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο (1/1-15/6) του 2018.

Τα στοιχεία αυτά προκαλούν ανησυχία δεδομένου ότι τον υπόλοιπο χρόνο θα επιδράσουν αρνητικά στον προϋπολογισμό και στα επεκτατικά μέτρα του Μαΐου (ΦΠΑ), που ψηφίστηκαν. Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, ανησυχία για πιθανή παραβίαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει εκφράσει και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ τα στοιχεία της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (5/6) οδηγούσαν σε εκτίμηση για υστέρηση της τάξης του 1%-1,3% του ΑΕΠ έναντι του στόχου. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξάλλου, επανέλαβε προχθές, στην έκθεση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ότι μετά τις παροχές, προκύπτει δημοσιονομικό κενό 0,6% του ΑΕΠ, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να κλείσει στο 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019, που δημοσίευσε του υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 853 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.

Σημειώνεται ότι στο προσαρμοσμένο κατά πρόγραμμα αποτέλεσμα, που επεξεργάσθηκε η κεντρική τράπεζα, αφαιρούνται τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις (1.121 εκατ. ευρώ) και από ANFAs (644 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε χθες (liberal.gr) ότι οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι περί συνέχισης της ποσοτικής χαλάρωσης δημιουργεί προοπτική να επωφεληθεί και η Ελλάδα. Υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσει σωστή οικονομική πολιτική η χώρα, είπε, μπορεί να αναβαθμιστούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου σε επενδυτική βαθμίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας δυνατή την αγορά τους από το ευρωσύστημα, μειώνοντας δραστικά τις αποδόσεις τους και συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των δημοσιονομικών προοπτικών.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post