Το επόμενο ορόσημο σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις είναι η κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού στην Κομισιόν, στις 15 Οκτωβρίου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
H αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε χθες, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εκ του μακρόθεν, με στόχο –μεταξύ άλλων– να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2020, το οποίο, με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των θεσμών, ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πληροφορίες.Στις συζητήσεις που διεξάγονται δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το ενδεχόμενο να ενισχυθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2020 από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Επομένως, αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί τον Δεκέμβριο, διευκολύνεται η κάλυψη της διαφοράς των δύο πλευρών. Πάντως, προς το παρόν, το θέμα του προϋπολογισμού του 2020 είναι ανοικτό και υπάρχει διάσταση εκτιμήσεων ή/και αβεβαιότητα σε σειρά παραμέτρων όπως: ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης, η απόδοση των μέτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τα εκτιμώμενα έσοδα του κράτους από την προμήθεια που θα πληρώσουν οι τράπεζες έναντι της εγγύησης, στο πλαίσιο του σχήματος για τα κόκκινα δάνεια (ΑPS).
Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ένα σημείο στο οποίο υπήρχε επίσης διάσταση εκτιμήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ως προς την επίπτωσή της στον προϋπολογισμό, η πηγή του οικονομικού επιτελείου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, αλλά η απόφαση θα ληφθεί την τελευταία στιγμή, δεδομένου ότι απομένουν ακόμη 5 ημέρες έως τη λήξη της προθεσμίας. Η ίδια πηγή είπε, εξάλλου, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται να ρυθμιστούν θέματα όπως η νέα πάγια ρύθμιση με τροπολογίες. Εξάλλου, έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς για το νέο σχέδιο για τις αντικειμενικές αξίες.
Στη χθεσινή διαπραγμάτευση συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και οι υφυπουργοί Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και Παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος.
Το επόμενο ορόσημο, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, είναι η κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού στην Κομισιόν, στις 15 Οκτωβρίου (θα έχει προηγηθεί η κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στην ελληνική Βουλή στις 7 Οκτωβρίου). Θα ακολουθήσει, στο τέλος Νοεμβρίου, η έκθεση των θεσμών για την 4η αξιολόγηση και στις 4 Δεκεμβρίου το Eurogroup, που θα αποφασίσει για τα SMPs και ANFAs.
Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει το Euroworking Group, όπου θα συζητηθεί το θέμα της πρόωρης εξόφλησης του δανείου στο ΔΝΤ.
Το αν θα είναι θετική η έκθεση των θεσμών θα εξαρτηθεί όχι μόνον από το δημοσιονομικό σκέλος, αλλά και από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα, και στο πεδίο αυτό η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση «έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος». Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει θέσει και θέματα με δική της πρωτοβουλία, όπως το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Σχετικά, εξάλλου, με την αποζημίωση των πληγέντων από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, o ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει πλήρη αποτύπωση και στη συνέχεια θα αποφασίσει τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, με σεβασμό στα χρήματα του φορολογουμένου.
Έντυπηkathimerini.gr