Η Τήνος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (έκταση 197 τ.χλμ.) μετά τη Νάξο και την Άνδρο. Έχει 8.636 κατοίκους (απογραφή 2011]) μοιρασμένους σε 62 οικισμούς. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου.
Η απόσταση από την Άνδρο, το λεγόμενο στενό Άνδρου – Τήνου, είναι 1/2 μίλι, ενώ η κοντινότερη απόσταση από τις ακτές της Μύκονου είναι περίπου 5 μίλια και 9 μίλια από λιμάνι σε λιμάνι. Νοτιοδυτικά του νησιού και σε απόσταση 12 μιλίων βρίσκεται η Σύρος, και η πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, η Ερμούπολη.
Ο Τσικνιάς που βρίσκεται στα ανατολικά είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού με 726 μ. ύψος. Στο κεντρικό τμήμα δεσπόζει ο απόκρημνος βράχος του Εξώμβουργου (ή Ξώμπουργο) με 641 μ. ύψος με την αρχαία και βενετική πόλη, του οποίου το ανώτερο τμήμα είναι απρόσβλητο γιατί είναι απόκρημνο από τις τρεις πλευρές και το οροπέδιο του Πατέλα ή «κάμπος πολέμου». Το σχήμα του νησιού είναι επίμηκες τριγωνικό. Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής, που παρουσιάζει πλούσιο οριζόντιο και κάθετο διαμελισμό, με πολλούς όρμους και ακρωτήρια, υπολογίζεται συνολικά σε 114 χιλιόμετρα μαζί με τις βραχονησίδες Καλόγεροι στο βόρειο άκρο, και τις νησίδες Πλανήτης, Δρακονήσι και Πρασονήσια στις βόρειες ακτές, ενώ ο περίπλους των παραλίων της σε μικρή απόσταση από την ακτή φθάνει τα 37 περίπου ναυτικά μίλια.
Κλίμα
Το κλίμα είναι γενικά εύκρατο μεσογειακό. Ο χειμώνας είναι ήπιος και το καλοκαίρι δροσερό και με αρκετούς ανέμους, κυρίως βοριάδες (άνεμοι που δυσκολεύουν την προσέγγιση στο κεντρικό λιμάνι του νησιού) κατά την περίοδο των μελτεμιών. Το θερμόμετρο το χειμώνα σπάνια κατεβαίνει στο μηδέν και το καλοκαίρι σπάνια ξεπερνά τους 37° Κελσίου. Οι μέγιστες βροχοπτώσεις σημειώνονται τον Ιανουάριο και οι ελάχιστες τον Ιούλιο. Κατά τη θερινή περίοδο επικρατεί συνήθως ξηρασία. Παρόλα αυτά η υγρασία είναι έντονη ανεξαρτήτως εποχής.
Μορφολογία
Το έδαφος γενικά είναι ορεινό με υψόμετρο που δεν ξεπερνά τα 729 μέτρα. Δεν υπάρχουν δάση και μεγάλες πεδινές εκτάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το επικλινές του εδάφους στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, έτσι ώστε οι αγροί να παρουσιάζουν εικόνα μεγάλων σκαλοπατιών, τα λεγόμενα «πεζούλες» ή «χαλιά», που διαχωρίζονται από χαμηλούς μαντρότοιχους, τους τράφους από «ξερολιθιές». Γι’ αυτό το χαρακτηριστικό της η Τήνος χαρακτηρίστηκε από τον Κορνήλιο Καστοριάδη ως «χειροποίητο νησί». Πεδινή έκταση συναντάται στον κάμπο της Κολυμπήθρας, στο βόρειο μέρος του νησιού, όπου καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή.
Τα ψηλότερα βουνά είναι κατά σειρά ο Τσικνιάς (729 μ.) στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, η Πατέλα ή Πολέμου Κάμπος (616 μ.) στο δυτικό τμήμα του νησιού και το Κεχροβούνι (604 μ.) με τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το Όρος (375 μ.).
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι πολλοί και με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική περιστεριώνες και τα εκατοντάδες εξωκλήσια του. Συνολικά, εκκλησίες και εξωκλήσια μαζί φτάνουν τα 750.
Προέλευση ονόματος
Σύμφωνα με ένα μύθο της ελληνικής μυθολογίας, ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας έστειλε στο νησί αυτό ένα σμήνος πελαργών προκειμένου να απαλλάξει τους αρχαίους κατοίκους του από τα πολλά φίδια που το είχαν σχεδόν κατακλύσει. Επρόκειτο για συστηματική εκδίωξη και εξόντωση των αρχικών κατοίκων του, πιθανότατα Τυρρηνών ή Ετρούσκων, και πάντως εκ μέρους των Ιώνων που από την εποχή του Πεισίστρατου κατέκτησαν και την Τήνο. Οι κάτοικοι από τον 4ο αιώνα π.Χ. κ.ε. τιμώντας τον Ποσειδώνα και την μυθική σύζυγό του Αμφιτρίτη ανήγειραν ναό στην σημερινή τοποθεσία “Κιόνια” τους οποίους τιμούσαν ως προστάτες τους. Η τοποθεσία με το ιερό κατά τους ιστορικούς χρόνους εξελίχθηκε σε μεγάλο θρησκευτικό κέντρο όπου οι προσκυνητές της ιερής Δήλου σταματούσαν πρώτα για κάθαρση.
Ένας άλλος μύθος που συνδέεται με το νησί, είναι αυτός των Βορεάδων, τον οποίο γνωρίζουμε αποσπασματικά από διάφορες πηγές. Σημαντικότερη πηγή για αυτόν τον μύθο παραμένει ο Απολλώνιος ο Ρόδιος στα σχόλια που κάνει για την Αργοναυτική εκστρατεία. Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο οι δύο Βορεάδες, Ζήτης και Καλάις, κατά την επιστροφή τους από την Αργοναυτική εκστρατεία έγιναν θύματα του μίσους του Ηρακλή για τον πατέρα τους. Ο Ηρακλής τους κυνηγούσε αμέσως μετά την έξοδο του πλοίου της Αργούς από τον Ελλήσποντο στο Αιγαίο, αλλά οι Βορεάδες ήταν πτερωτοί και τους έφθασε αρκετά πιο κάτω στο Αιγαίο, επάνω από την Τήνο, όπου και τους φόνευσε τελικά. Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, οι Βορεάδες ενταφιάστηκαν στο όρος Γύρος, το οποίο ταυτίζεται από πολλούς με τον σημερινό Τσυκνιά. Πάνω στο τάφο κάθε Βορεάδη ο μύθος λέει ότι τοποθετήθηκε ένας ογκόλιθος που εσείετο αέναα, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ανάλογα με την πνοή του πατέρα τους Βορέα, του θεού των ανέμων. Πρόκειται για καθαρό συμβολισμό των δύο βασικών ανέμων, του Βορρά και του Νότου, που φυσούν ασταμάτητα και πνέουν ισχυρά στο νησί κάθε χρόνο, με τέτοια δύναμη ώστε σηκώνουν ακόμα και τους λίθους….
Τα αξιοθέατα
1.Μη χάσεις το ηλιοβασίλεμα στην Καρδιανή. Μετά το μπάνιο σου στη θάλασσα, κατευθύνσου προς το μικρό καφενείο του Όρμου της Καρδιανής και δες τον ήλιο να κρύβεται μέσα στη θάλασσα. Εννοείται, πως θα κάνεις και ένα περίπατο μέσα στο χωριό, αφού προσφέρει την καλύτερη θέα.
2. Κάνε τη βόλτα σου στο χωριό του Πύργου και δοκίμασε τα χειροποίητα γλυκά τους. Κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία του χωριού θα ακούσεις ιστορίες από τους ντόπιους, θα γευτείς σιροπιαστό γαλακτομπούρεκο(καλύτερο δεν έχεις ξαναφάει) και γενικώς δε θα θες να φύγεις.
3. Αφού θα είσαι προς την Εξωμεριά του νησιού, κατευθύνσου προς τον Πάνορμο. Το πρωί θα ξαπλώσεις στην αιώρα του Rochari Beach (ζήτα από το Μάνο ή το Στέφανο να σου φτιάξουν cocktail) και το απογευματάκι φάε τα θαλασσινά σου δίπλα στο κύμα.
4. Αν είσαι φαν του surf, η παραλία της μεγάλης Κολυμπήθρας θα γίνει το νέο σου στέκι για τα επόμενα καλοκαίρια. Ακόμη και αν είσαι κορίτσι της ηλιοθεραπείας, κάνε τη βόλτα σου από εκεί. Τα πιο ωραία αγόρια του νησιού περνούν τη μέρα τους πίνοντας cocktails και δαμάζοντας τα κύματα. Άκουσε με, που σου λέω.
5. Δίπλα στην Κολυμπήθρα, καλά κρυμμένη βρίσκεται και η παραλία «Αποθήκες», την οποία μόλις πέρυσι ανακάλυψα και είμαι απλά εκστασιασμένη. Η φάση είναι λίγο vintage και κάπου εκεί θα δεις και το γαιδουράκο τους να περιπλανιέται(το όνομα του δυστυχώς δεν το θυμάμαι).
6. Στη παραλία της Μαραθιάς (ίσως κάπου εκεί πετύχεις και το δίδυμο Σκορδά –Λιάγκα) θα έχεις τη δυνατότητα να ξαπλώσεις στα πουφ, να πιεις καφέ ή cocktail και γενικώς να περάσεις όλη τη μέρα σου στην αμμουδιά. Είναι στο κέντρο του νησιού και θα σε σώσει τις ημέρες που έχει ζέστη και δε θες να περάσεις αρκετά λεπτά μέσα στο αυτοκίνητο.Οι υπόλοιπες παραλίες που πρέπει να ανακαλύψεις είναι: η Παχιά Άμμος, η Λιβάδα, ο Άγιος Ρωμανός και η Άγια Θάλασσα. Μην ξεχάσεις όμως να φορτώσεις την τσάντα σου με νερά και σάντουιτς, καθώς είναι ελεύθερες.
7. Ρώτησε για τα πανηγύρια που οργανώνονται στα χωριά της Τήνου. Ο κόσμος μαζεύεται στις πλατείες και το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί.
8. Το χωριό Βώλαξ θα σε βάλει σε πολλές σκέψεις. Είναι περιτριγυρισμένο από πέτρες και μεγάλους σφαιρικούς γρανιτένιους βράχους ηφαιστειογενούς προέλευσης και αποπνέει την απόλυτη γαλήνη. Ο κύριος Αντώνης θα έχει σίγουρα ανοιχτή την πόρτα του εργαστηρίου του και θα σου αφηγηθεί ιστορίες από τους χειμώνες του στο νησί.
9. Δοκίμασε τους ντοματοκεφτέδες του νησιού (τους καλύτερους τους έχω φάει στο Ζεύκι, μέσα στη χώρα), την κοπανιστή και τη λούζα. Το νησί έχει και τη δική του μπύρα, εν ονόματι… Νήσος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα πεινάσεις ποτέ!
10. Επισκέψου το μουσείο μαρμαροτεχνίας(Πύργος), αλλά και το μουσείο Τσόκλη στο χωριό του Κάμπου. Αν είσαι τυχερή, ίσως και να πέσεις πάνω σε κάποια προβολή ταινίας.
11. Αν αγαπάς την πεζοπορία (και η θερμοκρασία το επιτρέπει) πρέπει να κάνεις το πέρασμα σου από το βράχο του Εξώμβουργου. Εγώ είμαι κορίτσι της παραλίας και ακόμη δεν έχει βρεθεί κάποιος να μου αλλάξει… μυαλά. Έχω ακούσει όμως ότι η εμπειρία αυτή είναι από τις καλύτερες που μπορεί κάποιος να ζήσει.
Που μπορείτε να μείνετε στη Τήνο
Το site belle-manas.gr προσφέρει παραδοσιακά σπίτια που βρίσκονται στην Τήνο, 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από την παραλία Santa Margarita και έχει υπέροχη θέα στη θάλασσα, ιδανικό για οικογένειες και ταξιδιώτες που θέλουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το μεσογειακό περιβάλλον και το πνεύμα του νησιού του Αιγαίου.
Πηγές: queen.gr, el.wikipedia.org
Tags: τήνοσ διαμονή, τήνοσ ενοικιαζόμενα δωμάτια