Κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει με τα πολλά και χρονίζοντα, επί σειρά ετών, προβλήματα των διατηρητέων κτιρίων και μνημείων της χώρας μας που δεν ανήκουν στο κράτος.
Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μας, το συμπέρασμα επιστολής με διάφορα αιτήματα και κορυφή του παγόβουνου τον ΕΝΦΙΑ, που έστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων (ΠΣΙΔΗΜ) προς τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και προς τους «επισπεύδοντες» υπουργούς, αυτούς δηλαδή που είτε προβαίνουν στον χαρακτηρισμό των κτιρίων αυτών και είναι επιφορτισμένοι με την προστασία τους, όπως είναι οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, είτε επωφελούνται αμέσως ή εμμέσως από τη διατήρηση και την ανάδειξη των διατηρητέων, όπως είναι οι υπουργοί Τουρισμού και Ανάπτυξης. Τα αιτήματα αυτά, μάλιστα, βασίζονται σε ισχυρά νομικά θεμέλια.
Από όλους τους ανωτέρω, μόνο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης φαίνεται να βλέπει θετικά τα αιτήματα των ιδιοκτητών. Ως πρώτο βήμα μάλιστα εισηγήθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη τροπολογία – ρύθμιση στο νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή για τις αναγκαίες διορθώσεις σφαλμάτων του ΕΝΦΙΑ. Η τροπολογία του κ. Μανιάτη, με την οποία είναι σύμφωνοι η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνήγορου του Πολίτη, που έχει προτείνει πλήρη απαλλαγή των διατηρητέων από τον ΕΝΦΙΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος που είχε προτείνει αντίστοιχη τροπολογία στον αρχικό νόμο του ΕΝΦΙΑ, το Ελληνικό Τμήμα του Icomos και φυσικά ο Σύλλογος των Ιδιοκτητών Διατηρητέων, εκπροσωπώντας τους περίπου 20.000 ιδιοκτήτες των κτιρίων και μνημείων αυτών.
Σύμφωνα με την τροπολογία του κ. Μανιάτη, ο ΕΝΦΙΑ όλων των διατηρητέων μειώνεται κατά 50%, ως συμβολική ή μερική έστω αποζημίωση για τις πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές δεσμεύσεις που τους έχουν επιβληθεί από το ίδιο το κράτος, και κατά 100% όσων διατηρητέων βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμορροπίας ή επικίνδυνης ετοιμορροπίας, ως φορολογικό και αναπτυξιακό κίνητρο για την επισκευή και αποκατάστασή τους.
Σημειώνουμε εδώ ότι αντίστοιχη ρύθμιση απαλλαγής κατά 100% ίσχυε με τον νόμο του ΦΑΠ από το 2010 που καταργήθηκε με τον αρχικό νόμο του ΕΝΦΙΑ στο τέλος του 2013.
Αναμένοντας την ανταπόκριση του υπουργού Οικονομικών στην πρόταση του κ. Μανιάτη αλλά και την ενεργοποίηση και των υπολοίπων υπουργών προς την κατεύθυνση αυτή, θα επανέλθουμε στο θέμα γιατί τα προβλήματα των διατηρητέων δεν σταματούν εδώ. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, την πολύχρονη εκκρεμότητα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης που δεν οδήγησε στα αναμενόμενα αποτελέσματα και που οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων προτείνουν να αντικατασταθεί με «ειδική ΤΡΑΠΕΖΑ γης». Προσθέτουμε ακόμη την εκκρεμή πρόταση των ιδιοκτητών για την ένταξη των διατηρητέων που ανήκουν σε ιδιώτες στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020 και διακόπτουμε, προσωρινά, εδώ τη σωρεία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων του τομέα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ολόκληρη «εργαλειοθήκη», με την πρόταση έκδοσης του προεδρικού διατάγματος του άρθρου 48 του Ν. 3028/2002 για τη θεσμοθέτηση οικονομικών ενισχύσεων του κράτους για την επισκευή των διατηρητέων, κατά το παράδειγμα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών (σε ποσοστά που κυμαίνονται από 40% έως 60% του κόστους κάθε επέμβασης σε διατηρητέο) ή της γείτονος Τουρκίας όπου το 10%-20% του ΕΝΦΙΑ προορίζεται για τα διατηρητέα της χώρας αυτής.
πηγη http://www.kathimerini.gr/
Use Facebook to Comment on this Post