ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ενα ακόμη «επεισόδιο» στο ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήρθε να προστεθεί το πρωί της Κυριακής, με την ευθεία επίθεση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών κατά της ελληνικής πλευράς – αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού –, να προκαλεί την έντονη αντίδραση της Αθήνας.
Απαντώντας σε πρόσφατη τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Αγκυρα χαρακτήρισε «αβάσιμους, ψευδείς και εχθρικούς ισχυρισμούς απέναντι στην τουρκική ιστορία» τα όσα ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Δεν στάθηκε όμως εκεί, καθώς, υιοθετώντας ιδιαίτερα οξεία ρητορική, καθώς σημείωσε ότι η ελληνική ηγεσία «δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο», ενώ έκανε λόγο και για αποζημιώσεις προς την Τουρκία, «για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο ελληνικός στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία».
Αμεση και σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Αθήνα.
Υπογράμμισε δε πως «η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει, όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων», προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά δεν θα ακολουθήσει την ίδια τακτική.
Την ίδια ώρα, μηνύματα προς την Αγκυρα έστειλαν με πρωινές παρεμβάσεις τους, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αλλά και ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίζεται ασφαλώς και η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων αναφορικά με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Αγκυρα με την κυβέρνηση Σαράζ στη Λιβύη. Μνημόνιο το οποίο κυρώθηκε την Πέμπτη από το τουρκικό κοινοβούλιο, ενώ χθες, όπως διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εστάλη στον ΟΗΕ προς επικύρωση, προκαλώντας εκ νέου την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το "μνημόνιο" που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία», σημείωσε χαρακτηριστικά η Αθήνα, προσθέτοντας: «Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».
kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post