Με μια απόφαση αστραπή ο Μάριο Ντράγκι έβαλε “δρεπάνι” στις τραπεζικές καταθέσεις αφού το επιτόκιο καταθέσεων, που για πρώτη φορά στην ιστορία είχε μειωθεί πριν από δύο μήνες σε αρνητικά επίπεδα, μειώθηκε περαιτέρω στο -0,2%!
Το ερώτημα που έρχεται αμεσως μετά είναι αν θα προχωρήσει με εξίσου αστραπιαία κίνηση κάποια στιγμή και σε “κούρεμα” κεφαλαίων, όχι μόνο των τόκων.Το σίγουρο είναι ότι σήμερα απαξιώθηκαν οι καταθέσεις εκατομμυρίων πολιτών.
Μετά την συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ιστορική μείωση του επιτοκίου του ευρώ (στο 0,05% από 0,15%), κυρίως όμως ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιήσεων (Asset Backed Securities) ή ακόμα και κρατικών ομολόγων, ύψους 500 δισ. ευρώ.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά (σ.σ.: που ισοδυναμούν με τύπωμα χρήματος), μαζί με την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στο 0,05% από 0,15% και του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,20% από -0,10%.
Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο απλών και διαφανών ABSs και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καλυμμένων ομολόγων που έχουν εκδώσει τράπεζες με έδρα την Ευρωζώνη σε ευρώ.
Οι λεπτομέρειες των δύο αυτών προγραμμάτων θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2 Οκτωβρίου.
Εν ολίγοις αυτό που μας λέει ο Ντράγκι είναι ότι η χαλάρωση θα υπάρξει μόνο για τις τράπεζες, όχι για τον απλό πολίτη. Συνεπώς το χρήμα που θα τυπωθεί δεν θα το δουν οι απλοί άνθρωποι.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Ντράγκι είπε πως η απόφαση για την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ήταν όμοφωνη, γεγονός που δείχνει ότι οι αντιστάσεις του επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν, κάμφθηκαν.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αρχίσει την αγορά μη χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων του ιδιωτικού τομέα και να ξεκινήσουν οι αγορές ενός ευρέους φάσματος απλών και διαφανών καλυμμένων τίτλων (asset-backed securities – ABS) με υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία.
Η απόφαση αυτή στην οποία κατέληξε η ΕΚΤ ουσιαστικά σημαίνει τύπωμα χρήματος και τερματισμό της λιτότητας, τουλάχιστον για τις αγορές οι οποίες αντέδρασαν θριαμβευτικά, με άλματα των δεικτών τους και με το ευρώ να υποχωρεί τάχιστα ακόμα και κάτω από το 1,30 έναντι του δολαρίου στο άκουσμα του νέου κελεύσματος των σοφών της Ευρωτράπεζας…
Ο κ. Ντράγκι, με αυτή του την κίνηση, δίνει ευθεία απάντηση στο δόγμα λιτότητας στο οποίο εμμένει το Βερολίνο: πριν τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ η πιθανότητα να μειωθούν περαιτέρω τα ευρωεπιτόκια ήταν ουσιαστικά αμελητέα.
“Όχι”, απάντησε ο Ντράγκι. “Το “φτηνό χρήμα” δεν είναι η λύση στα προβλήματα”, δήλωνε μέχρι την ύστατη ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, συνεπικουρούμενος τόσο από τον “εκλεκτό” του Βερολίνου νέο Επίτροπο Οικονομικών Κατάινεν, όσο και από τον πρόεδρο του Eurogroup Γιενς Ντάισενμπλουμ.
Με ποσοτική χαλάρωση (αγορά Asset Backed Securities) και ακόμα πιο φτηνό χρήμα προς τις τράπεζες (πρόγραμμα TLTRO) απάντησε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο κύριος φόβος αλλά και το μεγάλο ερώτημα είναι αν από αυτά τα χρήματα θα υπάρξουν ωφέλειες και για την πραγματική οικονομία ή απλά και πάλι θα τα καρπωθούν οι τράπεζες. Μαντέψτε: Και αν στην λοιπή ευρωζώνη οι τράπεζες μπορεί να χαλαρώσουν να να σπρώξουν “φτηνό” χρήμα στην οικονομία, αποκλείεται να το κάνουν στην Ελλάδα.
Οι ελληνικές τράπεζες απλά δεν υπάρχει περίπτωση να δανείσουν πριν η χώρα βγει στις αγορές και “ρουφήξουν” πάμφθηνο χρήμα από το εξωτερικο για να το πουλήσουν πανάκριβα στο εσωτερικό.
Οπως μέχρι το 2010 που δανείζονταν με 1,5-2,3% και δάνειχαν χρήμα μέχρι και 25% επιτόκιο σε κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.!
Προς το παρόν θα απαξιωθούν οι καταθέσεις, και το χρήμα που θα τυπωθεί είναι πολύ αμφίβολο αν θα το δει ο απλός πολίτης ο οποίος θα συνεχίσει να χτυπιέται αλύπητα από βαριές φορολογίες σε κινητά και ακίνητα. Πρώτα του απαξίωσαν την ακίνητη περιουσία, τώρα του βάζουν χέρι και στα μετρητά
Το ζητημα είναι πότε θα ισχύσει η παλαιότερη απόφαση της ΕΕ για δήμευση του κεφαλαίου των τραπεζικών καταθέσεων. Οπως έχει γράψει το defencenet.gr
“Βάσει thw ap;ofashw από το 2016 θα συμμετέχουν στη διάσωση των τραπεζών αρχικά οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων και στη συνέχεια όσοι έχουν καταθέσεις μικρότερες και από 100.000 ευρώ. Όσοι δηλαδή έχουν βάλει τις οικονομίες τους στις τράπεζες, τις αποζημιώσεις τους από απόλυση ή το εφάπαξ και αυτές ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους.
O Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε «μεγάλο βήμα την απόφαση» γιατί λέει οι Ευρωπαίοι “οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζιτών».
Για ποιόν είναι μεγάλη απόφαση; Για την Ευρώπη που έχει ένα σωρό τράπεζες προβληματικές και οι πολίτες «βαπτιζόμενοι» ως επενδυτές κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους ή για τους Γερμανούς και τους Ελβετούς που θα μαζέψουν όλο το χρήμα από τις χώρες του Ευρωπαικού Νότου και όχι μόνο που καταρρέουν;
Το νέο σύστημα θα ισχύσει από τις αρχές του 2016. Με βάση τη συμφωνία το νέο “bail-in” των τραπεζών θα περιλαμβάνει ως πρώτη κίνηση την συμμετοχή στα βάρη διάσωσης της προβληματικής τράπεζας των μετόχων και των κατόχων ομολόγων των τραπεζών. Ως δεύτερο βήμα θα έρχεται η συμμετοχή καταθετών, με καταθέσει και κάτω από 100.000 ευρώ”.
Use Facebook to Comment on this Post