Το επιτόκιο της έκδοσης εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 4%.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στη δεύτερη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές προχωρεί το ελληνικό Δημόσιο την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου και… Moody’s επιτρεπούσης, και συγκεκριμένα την Τρίτη 5 Μαρτίου, με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς των προγραμμάτων διάσωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή όσον αφορά την Ελλάδα και προτιμά να μην περιμένει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου, η οποία είχε αποτελέσει αρχικά το «ορόσημο» για την έκδοση. Οπως ανέφερε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος, η έκδοση του επόμενου ομολόγου, πιθανότατα 10ετούς, «δεν θα αργήσει πολύ», ενώ τόνισε πως η αγορά δεν επηρεάζεται πλέον σημαντικά από τις εξελίξεις στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το spread έπεσε προχθές, μετά την έκθεση των θεσμών. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια σημαντική αλλαγή της τάσης που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, παρά τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο (WSJ) ότι ενδεχόμενη αναστολή της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ μπορεί να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην επενδυτική διάθεση που θα αποτυπωθεί στα ελληνικά ομόλογα.
Επιπλέον, μια θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s σήμερα –οι αναλυτές αναμένουν ευρέως αναβάθμιση στο B2, ενώ δεν αποκλείουν και διπλή αναβάθμιση– αναμένεται να δώσει ένα σημαντικό «μπόνους» στον ΟΔΔΗΧ για την έκδοση, στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα στους επενδυτές. Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, αν και στα αρχικά σχέδια ήταν η έκδοση του 10ετούς να προχωρήσει στις 12 Μαρτίου, στο «τραπέζι» του οικονομικού επιτελείου υπήρχε το σενάριο της εξόδου πριν από το Eurogroup, σε περίπτωση αρνητικών εκθέσεων της Κομισιόν, έτσι ώστε να μη «χαθεί» ο ούριος άνεμος που πνέει αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Ανάδοχοι της έκδοσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, BNP Paribas και HSBC. Η ανακοίνωση από τον ΟΔΔΗΧ αναμένεται να γίνει την προσεχή Δευτέρα 4 Μαρτίου, και την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 5 Μαρτίου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο της έκδοσης, εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 4%, με δεδομένο ότι η απόδοση του 9ετούς (πρώην 10ετούς) ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 διαμορφώνεται στο 3,65% και άρα στη 10ετία η απόδοση τοποθετείται περίπου στο 3,8%. Η κυβέρνηση θα κινηθεί και αυτή τη φορά με προσεκτικά βήματα έτσι ώστε να προσελκύσει, όπως και με το 5ετές, «καλής ποιότητας» επενδυτές, προσφέροντας ένα επιτόκιο όχι χαμηλότερο του 4%. Σε ό,τι αφορά το ποσό της έκδοσης, θα κινηθεί στα 2 δισ. ευρώ, κοντά σε αυτό της έκδοσης του 5ετούς. Σε περίπτωση αρνητικών νέων από τη Moody’s, ο χρόνος της εξόδου στις αγορές ίσως να μετατεθεί για μία εβδομάδα αργότερα. Η σημαντική βελτίωση του κλίματος γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία από τα μέσα Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με το ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο έχει οδηγήσει σε εκτόξευση του τζίρου στην ΗΔΑΤ (έφτασε τα 950 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο συνολικά, ο καλύτερος μήνας μετά τον Οκτώβριο του 2014), βοηθάει σε αυτή την επίσπευση των σχεδίων του ΟΔΔΗΧ για νέα έξοδο στις αγορές.
Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Γενς Πίτερ Σόρενσεν, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Danske Bank, αν κοιτάξουμε το νέο 10ετές ιταλικό ομόλογο που εκδόθηκε την Τετάρτη, καθώς και την ισχυρή ζήτηση για το 15ετές ομόλογο της Ισπανίας, τότε εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές τώρα με ένα 10ετές, θα δει αρκετά καλή ζήτηση. Επιπλέον, όπως προσθέτει, το νέο 5ετές ομόλογο έχει σημειώσει πολύ καλή πορεία ενώ δεν υπήρξαν ιδιαίτερα αρνητικές ειδήσεις το τελευταίο διάστημα. «Εάν υπάρξει θετική εξέλιξη και από τη Moody’s, τότε θα ήταν καλή ιδέα ο ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει με την έκδοση», όπως τονίζει, προσθέτοντας πως η απόδοση για ένα νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο 3,80% – 3,85%.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr