Aπό τη Σοφία Κροκιδά
Δυστυχώς, όσο και αν το θέλουμε, δεν γίνεται να είμαστε όλοι πρωινοί τύποι. Και μην νιώθετε άσχημα που το πρωί δυσανασχετείτε για να…
σηκωθείτε από το κρεβάτι σας. Απλά κατηγορήστε την επιστήμη!
Μια θεωρία που τελευταία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, δείχνει ότι η διαδικασία της ανθρώπινης εξέλιξης είχε σημαντικές επιπτώσεις στις συνήθειες του ύπνου μας.
Με μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετές μελέτες και συμβουλές για το τι κάνει έναν άνθρωπο να ξυπνάει χαμογελαστός από νωρίς το πρωί. Οχτάωρος ύπνος, μηλόξιδο πριν τον ύπνο, συχνή άσκηση, και η λίστα δεν τελειώνει.
Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό σχετικά με τη βιολογία, μπορούμε πλέον να προσθέσουμε και την εξέλιξη στους παράγοντες. Και, όπως ξέρουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα για αυτό το θέμα, οπότε μπορείτε να αγαπήσετε ελεύθερα τη νυκτόβια φύση σας.
Η μελέτη αναλύει τη σύνδεση ανάμεσα στις συνήθειες του ύπνου των προγόνων μας και τη σύγχρονη ζωή. Αντικείμενο της μελέτης για 3 εβδομάδες ήταν 33 ενήλικες- κυνηγοί μιας φυλής της Νότιας Τανζανίας, που ζουν στην ύπαιθρο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 99% του χρόνου κατά τον οποίο κοιμούνταν, τουλάχιστον ο ένας ήταν ξύπνιος και ότι ο κάθε ενήλικας κοιμόταν κατά μέσο όρο έξι ώρες, αλλά όλοι τους σε διαφορετικές ώρες μέσα σε ένα δωδεκάωρο. Σας θυμίζει κάτι αυτό;
Ανάλογα με τις ώρες που δουλεύουμε, τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις, αλλά και τις προσωπικές μας προτιμήσεις, όλοι πάμε για ύπνο διαφορετικές ώρες. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, οι περιστάσεις είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά ρόλο-κλειδί παίζει και το παρελθόν μας. Το συμπέρασμα; Ο ύπνος είναι και ευέλικτος, αλλά και ποικίλει.
Use Facebook to Comment on this Post