ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε κατάσταση ιδιότυπης ανακωχής βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εκλογική αναμέτρηση σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα έχει επιβάλει σιωπητήριο στις εσωκομματικές διαμαρτυρίες είτε αυτές εκπορεύονται από επιμέρους ομαδοποιήσεις είτε αφορούν μεμονωμένα στελέχη του κόμματος. Το εκλογικό αποτέλεσμα, η τελική διαφορά από τη Ν.Δ. αλλά και το ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνουν εν πολλοίς το εύρος και την ένταση της εσωκομματικής αναταραχής, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα εκδηλωθεί μετά την 7η Ιουλίου. Πάντως, η κατάσταση στην Κουμουνδούρου θυμίζει την ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Ο πυρήνας του κομματικού μηχανισμού λειτουργεί ως κυματοθραύστης για την εκτόνωση διαμαρτυριών, προκειμένου να περιορίζεται ο αντίκτυπός τους στο Μαξίμου. Οι αιχμές της αντίδρασης που εκδηλώνεται στην κομματική βάση είναι δύο και αφορούν τις άμεσες προτεραιότητες των ημερών: την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων και το πρόγραμμα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί στις εκλογές και το οποίο, έπειτα από εντατικές διεργασίες, δεδομένης και της χρονικής πίεσης, αναμένεται να παρουσιαστεί άμεσα.
Οσον αφορά τα ψηφοδέλτια, ελάχιστοι είναι αυτοί που εμφανίζονται ήσυχοι. Ο μικρός κύκλος στελεχών που θα αποφύγουν τη μάχη του σταυρού καθώς οδεύουν προς το Επικρατείας. Η Εφη Αχτσιόγλου, που ήδη έχει αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες κοινοποίησης του προεκλογικού λόγου και ο Πάνος Σκουρλέτης, που εκ της θέσεώς του ως γραμματέας έχει επίσης αυξημένο οργανωτικό έργο να διεκπεραιώσει.
Το «μήνυμα»
Ανώτατο κομματικό στέλεχος επισημαίνει ότι για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον τελευταίο λόγο θα έχει, όπως είναι αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, μάλιστα, εμφανίζεται να έχει περιορίσει τις συζητήσεις για τις επιλογές του, προφανώς και σε μία προσπάθεια να μην αποτελέσει το Επικρατείας πεδίο εκδήλωσης δυσφορίας και γκρίνιας. Ωστόσο, ήδη από την πλευρά της Κουμουνδούρου έχει σταλεί το μήνυμα προς το Μαξίμου ότι η κομματική βάση δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ανοιχτή σε πειραματισμούς με νέα πρόσωπα, όπως έγινε με το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και περιμένει ένα ψηφοδέλτιο με σαφές το αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, που τίθεται επιτακτικά από μερίδα του κόμματος, λαμβάνονται και οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τη θέση από την οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την εκλογική μάχη τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη. Σε κάθε περίπτωση, ήδη, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ετέθη από αρκετές πλευρές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα πόσο σημαντική ήταν τελικά η συμβολή των πασοκογενών στελεχών στο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ με επιφυλάξεις αντιμετωπίστηκε και η απόφαση να διευρυνθεί ο «πρωινός καφές» στο Μαξίμου, ενόψει των εθνικών εκλογών, με την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Νίκο Μπίστη.
Αντιδράσεις έχουν προκύψει και αναφορικά με την απόφαση να κατέλθουν στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ, όπως η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Η προοπτική να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, που δείχνει εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί, σημαίνει ότι θα εκλεγεί ο μισός αριθμός βουλευτών από ό,τι σήμερα, ενδεχομένως και λιγότεροι. Από την πλευρά της ηγεσίας επενδύουν στο ότι όλοι οι υποψήφιοι, ακριβώς εξαιτίας αυτού, θα μπουν στην προεκλογική μάχη με ιδιαίτερη ένταση, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται οι πιθανότητες του κόμματος να αυξήσει τα ποσοστά του. Σε επίπεδο βουλευτών, ωστόσο, ήδη ακούγονται φωνές για αθέμιτο ανταγωνισμό από την είσοδο υπουργών στα ψηφοδέλτια, οι οποίοι δεν έδωσαν τη μάχη του σταυρού στις προηγούμενες εκλογές.
Οσον αφορά το πρόγραμμα, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μέγεθος της ήττας στις ευρωεκλογές ερμηνεύθηκε και ως αποτέλεσμα της απουσίας ενός πειστικού προγράμματος για την επόμενη ημέρα, που να αφορά την παραγωγική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο εργάστηκε για τη σύνταξη του προγράμματος, το οποίο, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, θα περιλαμβάνει αναφορές σε αναπτυξιακό σχέδιο, στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και υπόσχεση διεύρυνσης των παροχών.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr