Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνδεθούν με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την παραμονή στον ενάρετο κύκλο των μεταρρυθμίσεων, χωρίς επιστροφή στις λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος, ανέφερε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος σε ομιλία του χθες στον ΟΟΣΑ.
Απευθυνόμενος σε στελέχη και πρέσβεις στον διεθνή οργανισμό, παρουσία του γενικού γραμματέα του Ανχελ Γκουρία, ο κ. Λιάκος περιέγραψε τη μεταρρυθμιστική διαδρομή της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, στην οποία ο ΟΟΣΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο, σημειώνοντας ότι στο στάδιο αυτό εξετάζεται η δημιουργία ενός επίσημου δημόσιου παρατηρητηρίου, που θα αξιολογεί την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και θα κάνει βελτιωτικές συστάσεις.
Υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της έντονης κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν χαρακτηρίστηκαν κατ’ ευφημισμόν μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα η έννοια να έχει υποτιμηθεί στην κοινή συνείδηση. Αυτό, είπε, πρέπει να αλλάξει, να διευρυνθεί το πεδίο των μεταρρυθμίσεων και να συνδεθούν αυτές με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό έκανε ειδική αναφορά στο εισόδημα, στην εκπαίδευση και στην ισότητα των ευκαιριών, στα κοινωνικά δικαιώματα, στην κλιματική αλλαγή, στην άνοδο της μετανάστευσης και στην αποτελεσματική χρήση της ενέργειας.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο ΟΟΣΑ ξεχωρίζει από τα άλλα τεχνοκρατικά σώματα ως προς την πλουραλιστική αντίληψή του για την έννοια των μεταρρυθμίσεων.
«Επί της ουσίας», είπε ο κ. Λιάκος, «η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων πάει χέρι χέρι με τη δημοκρατία. Αυτή είναι η ολιστική προσέγγισή μας στις μεταρρυθμίσεις και έτσι ελπίζουμε να δούμε τη χώρα μας να προχωρεί μπροστά στο μέλλον».
Ο κ. Λιάκος αναφέρθηκε, ακόμη, στη συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι αυτή έδειξε στον κόσμο πως η Ελλάδα δρα ως μια δύναμη που προωθεί τη συναίνεση και τη σταθερότητα.
Δίνοντας το πολιτικό και ευρωπαϊκό στίγμα του κυβερνώντος κόμματος, εξάλλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ τόνισε πως «είμαστε έντονα υπέρ ενός νέου προοδευτικού πανευρωπαϊκού συνασπισμού, που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην απασχόληση και θα παρουσιάζει συγκεκριμένα μέσα για την επίτευξη αυτών των στόχων».
Εξέφρασε, τέλος, την αισιοδοξία ότι ένα κοινωνικό συμβόλαιο για τους λαούς της Ευρώπης, που θα βασίζεται στη δημοκρατική εμβάθυνση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, σε ενεργά μέτρα κοινωνικής συνοχής και σε μια προοδευτική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης θα αναζωογονήσει το ευρωπαϊκό όραμα και θα κερδίσει την υποστήριξη του κοινού.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr