Μια εξήγηση για τον λόγο που οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση πλήττονται από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις δίνουν οι ερευνητές
Το λόγο που οι ουρολοιμώξεις πλήττουν συχνά τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση φαίνεται πως εντόπισε μία μελέτη του UT Southwestern που δημοσιεύθηκε στο Journal of Molecular Biology. Σύμφωνα με τους ειδικούς το φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων οφείλεται στα διάφορα είδη βακτηρίων τα οποία μπορούν να εισβάλουν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.
Η αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης είναι η πιο κοινή αιτία λήψης αντιβιοτικών από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες. Εξαιτίας της συχνότητας της ασθένειας, η θεραπεία της κοστίζει εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο.
«Η επαναλαμβανόμενη ουρολοίμωξη μειώνει την ποιότητα ζωής, επιβαρύνει με ένα σημαντικό φορτίο το σύστημα υγείας ενώ προκαλεί και αντίσταση στα αντιβιοτικά», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Kim Orth, καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας και Βιοχημείας στο UTSW.
Η έρευνα δείχνει ότι στους ασθενείς με επαναλαμβανόμενη ουρολοίμωξη αναπτύσσονται διάφορα είδη βακτηρίων εντός μίας περιοχής της ουροδόχου κύστης που λέγεται ουροθήλιο. Η ποικιλία των βακτηρίων, η αντίσταση στα αντιβιοτικά και η προσαρμοσμένη ανοσολογική απάντηση παίζει σημαντικό ρόλο στη νόσο σύμφωνα με την έρευνα.
«Τα ευρήματα αποτελούν ένα βήμα προς την κατανόηση της επαναλαμβανόμενης ουρολοίμωξης στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε άλλες μεθόδους εκτός των αντιβιοτικών για να θεραπεύσουν τη νόσο, καθώς παρατηρούμε διάφορους τύπους βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης των ασθενών».
Από την έλευση των αντιβιοτικών στη δεκαετία του 1950, ασθενείς και γιατροί έχουν εναποθέσει σε αυτά τις ελπίδες τους για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.
«Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, οι αλλεργίες και η αντίσταση στα αντιβιοτικά οδήγησαν σε μεγάλες προκλήσεις. Δημιουργούνται περίπλοκες καταστάσεις για τις οποίες έχουν μείνει λίγες επιλογές θεραπειών ενώ οι ζωές ορισμένων ανθρώπων μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε ο Δρ. Philippe Zimmern, καθηγητής ουρολογίας. «Αυτό το νέο σώμα δεδομένων στις γυναίκες που πάσχουν από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις δείχνει τι μπορεί να πετύχει μία πολυεπιστημονική συνεργασία.
Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές Μοριακής Βιολογίας, Παθολογίας, Ουρολογίας και Βιοχημείας εξέτασαν βακτήρια στις βιοψίες ουροδόχου κύστης από 14 ασθενείς με επαναλαμβανόμενη ουρολοίμωξη χρησιμοποιώντας δείκτες φθορίου, μία τεχνική η οποία δεν είχε χρησιμοποιηθεί για την εξέταση των βακτηρίων στον ιστό της ανθρώπινης ουροδόχου κύστης.
«Παρατηρήσαμε ότι τα βακτήρια μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στον ιστό των τοιχωμάτων της ουροδόχου κύστης, ακόμα και πέρα από την επιφάνεια του ουροθηλίου. Βρήκαμε επίσης πως η ανοσιακή απάντηση είναι ενεργή στις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις στους ανθρώπους» , δήλωσε ο Δρ. Nicole De Nisco.
Οι ερευνητές σημείωσαν πως η πρόσβαση στον ανθρώπινο ιστό ήταν κομβική καθώς σε αυτό τον τομέα είχαν βασιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε πειραματόζωα των οποίων το προσδόκιμο ζωής είναι περιορισμένο και φτάνει μέχρι τα 3 χρόνια ανάλογα με το είδος.
Οι μελλοντικές μελέτες αναμένεται να εστιάσουν στον καθορισμό αποτελεσματικών τεχνικών για την αφαίρεση των βακτηρίων και την καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής στην ουροδόχο κύστη, εντοπίζοντας νέες στρατηγικές ενισχύοντας την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και εντοπίζοντας τα διάφορα παθογόνα που εμπλέκονται στην επαναλαμβανόμενη ουρολοίμωξη. Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com
Use Facebook to Comment on this Post