Εφόσον επιτευχθεί η μείωση των πλεονασμάτων, από το 2021 θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, που θα επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη να υλοποιήσει το σύνολο των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει σε βάθος τετραετίας (στη φωτογραφία, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδoς Γιάννη Στουρνάρα). INTIME NEWS
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δεδομένη θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου τη διατήρηση της κατάργησης της μείωσης του αφορολογήτου, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνουν οι θεσμοί. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά πληροφορίες, «εγγυήθηκε» ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% το 2019 και το 2020 θα τηρηθούν απαρεγκλίτως.
Οπως αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, ουδείς εκ των εκπροσώπων των θεσμών αμφισβητεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους θα επιτευχθεί. Ερωτήματα εγείρονται για το 2020, οπότε προβλέπεται να υλοποιηθεί το «κύμα» φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα θα «τρέχει» και το πακέτο παροχών Τσίπρα, με αιχμή το επίδομα προς τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι πρόβλημα δεν πρόκειται να ανακύψει ούτε το επόμενο έτος. Οπως λέγεται, οι πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί και θα αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες θα συμβάλουν στη μεγέθυνση της οικονομίας και επίσης σε αύξηση των εσόδων. Παράλληλα, εάν κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να επιτευχθεί συγκράτηση δαπανών, θα αξιοποιηθούν και άλλα «εργαλεία», όπως, για παράδειγμα, ο περιορισμός των προγραμματισμένων για το 2020 προσλήψεων.
Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται, μάλιστα, κατά τη συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ, να στάθηκε ιδιαίτερα στο ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στις αγορές, όπως καταδεικνύει και το εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο στην πρόσφατη έκδοση του επταετούς ομολόγου. Το θετικό αυτό κλίμα επιδρά ευεργετικά στην οικονομία, ενώ είναι προφανές πως θα συνιστούσε αστοχία να «διαταραχθεί» από μια εικόνα αντιπαράθεσης κυβέρνησης και θεσμών, με αιχμή την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου.
Η δεδομένη βούληση του κ. Μητσοτάκη να τηρηθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020 είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πρόθεσή του να διεκδικήσει και να επιτύχει τη μείωση των πλεονασμάτων του 3,5% από το 2021. Εξάλλου, ο κ. Ρέγκλινγκ άφησε ανοικτό το παράθυρο για αναθεώρηση των στόχων σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ το ίδιο έπραξε προχθές και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, με την οποία θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός στα τέλη του επόμενου μήνα, στο Βερολίνο. Είναι προφανές πως η μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, που θα ενισχύσει ιδιαίτερα την οικονομία, αλλά και θα επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη να υλοποιήσει το σύνολο των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει σε βάθος τετραετίας.
Μάλιστα, στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει αρχίσει ήδη να συζητείται το σενάριο πως εάν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των πλεονασμάτων, το 2021 μπορεί να αποτελέσει έτος πρόωρων εκλογών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το 2021 θα είναι ούτως ή άλλως «εμβληματική» χρονιά για τη χώρα, καθώς θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μάλιστα, ως γνωστόν, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ήδη τη συγκρότηση διεθνούς κύρους επιτροπής που θα προετοιμάσει τους εορτασμούς, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει οριστικά σελίδα, ενώ παράλληλα και στο οργανόγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου έχει προβλεφθεί ειδικός μηχανισμός στην ίδια κατεύθυνση. Εάν η συγκεκριμένη «εικόνα» της χώρας, που επιστρέφει δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο, συνδυαστεί με τη μείωση των πλεονασμάτων, αλλά και την επερχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, όπως προκύπτει και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κινείται με λογική τετραετίας.
Σε κάθε περίπτωση, τον πρωθυπουργό ευνοεί το γεγονός ότι από το φθινόπωρο και για αρκετούς μήνες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ είναι πολύ πιθανόν να κινηθούν σε ταραγμένα νερά.
Η θερινή «ραστώνη», σε συνδυασμό με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν, έχει αναστείλει τις πολιτικές διεργασίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ομως, από τον Σεπτέμβριο στον ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει η συζήτηση για τη μετεξέλιξη του κόμματος, με ορίζοντα το συνέδριο στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Οι αντιδράσεις
Ο κ. Τσίπρας με τις έως τώρα κινήσεις του έχει καταστήσει σαφές πως θα υλοποιήσει την ενοποίηση του χώρου και την ενσωμάτωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας», παρά της αντιδράσεις του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι επέλεξε να αξιοποιήσει στη νέα διάταξη του κόμματος στη Βουλή τους κ. κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώ απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η σύγκρουση που είχε ο τέως πρωθυπουργός με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρουν συνομιλητές του, ο κ. Τσίπρας θα υλοποιήσει στο ακέραιο τον σχεδιασμό του και δεν θα κινηθεί σε λογικές εσωκομματικών «ισορροπιών», όπως συχνά έπραξε κατά την πρωθυπουργική θητεία του.
Επίσης, εκτιμάται πως από τον Σεπτέμβριο θα επανέλθει στη Χαριλάου Τρικούπη η συζήτηση για την εκλογική επίδοση του ΚΙΝΑΛ. Παρά το γεγονός ότι το κόμμα επέδειξε αντοχές, υπάρχουν φωνές αμφισβήτησης για τους χειρισμούς της προεκλογικής περιόδου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώθηκε ως η κυρίαρχη δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Πρόσθετη περιπλοκή συνιστά το γεγονός ότι εντός του 2019 θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσεγγίζεται διαφορετικά από την κ. Φώφη Γεννηματά και αλλιώς από όσους στο παρασκήνιο αμφισβητούν τις επιλογές της.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr