Επί της ουσίας, το «karezza» συνδυάζει στοιχεία από το ταντρικό σεξ και δυτικές σεξουαλικές επιρροές, ενώ επικεντρώνεται στη σωματική επαφή, χωρίς όμως να έχει σκοπό τον οργασμό.
Μάλιστα, «απαγορεύει» την επίτευξη σεξουαλικής ικανοποίησης, καθώς κάτι τέτοιο θα διέκοπτε απότομα τη σεξουαλική εμπειρία. Έτσι, οι δύο σύντροφοι εστιάζουν στο να προσφέρουν και να λαμβάνουν ευχαρίστηση.
Πώς προέκυψε όμως ο όρος «karezza»; Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο όρος διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1896, από την Αμερικανίδα γυναικολόγο Dr. Alice Bunker Stockham και στα ιταλικά σημαίνει «χάδι».
Στο βιβλίο αυτό η Alice Bunker Stockham προτείνει στα παντρεμένα ζευγάρια να απέχουν από τον οργασμό και να ενισχύσουν το συναισθηματικό τους δεσμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.
Σήμερα, όπως επισημαίνει ο χειρουργός, ουρολόγος-ανδρολόγος και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Κ. Κωνσταντινίδης, ο όρος επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο, αφού η τακτική αυτή αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους θεραπευτές σεξουαλικών διαταραχών.
Έτσι, τα ζευγάρια το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν τη σωματική επαφή, χωρίς να τους απασχολούν οι στόχοι και οι επιδόσεις.
Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα της «karezza» εξηγείται από τη σύγχρονη νευροεπιστήμη. Η ορμόνη ντοπαμίνη είναι αυτή που αυξάνεται κατά την αναμονή για τη σεξουαλική πράξη και πέφτει απότομα μετά τον οργασμό, δημιουργώντας ένα βιοχημικό σύνδρομο στέρησης.
Στους άνδρες, η πτώση της ντοπαμίνης συμβαίνει σχεδόν αμέσως μετά την εκσπερμάτιση, ενώ στις γυναίκες μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερο διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι πολλά από τα ζευγάρια που έχουν εντάξει στην ερωτική τους ζωή τη τεχνική αυτή, υποστηρίζουν ότι έγιναν καλύτεροι εραστές, απαλλαγμένοι πλέον από το άγχος των επιδόσεων και της σεξουαλικής ικανοποίησης.