ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ειδικά διαβαθμισμένα σχέδια για κάθε μία από τις εγκαταστάσεις των ΑΕΙ έχει ήδη η Ελληνική Αστυνομία, από το Αρχηγείο της οποίας έχουν ήδη εκδοθεί «προ ελάχιστων εβδομάδων συγκεκριμένες διαταγές και οδηγίες» ειδικώς για τρεις κατηγορίες ομάδων που βρίσκουν παραδοσιακά άσυλο στους πανεπιστημιακού χώρους: τις ομάδες «χαμηλής τρομοκρατίας, τους διακινητές ναρκωτικών, και τους εμπλεκόμενους σε κάθε μορφή λαθρεμπορίου.
Αυτά ανέφερε σήμερα από του βήματος της Βουλής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου, με αφορμή ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα πρόσφατα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), ενώ παράλληλα και καθώς κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου απηύθυνε στο σύνολο του πολιτικού κόσμου έκκληση να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι: «Σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία και ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη δεν πρέπει μέσα από το χώρο του Κοινοβουλίου να στέλνονται μηνύματα, που μπορεί να παρερμηνευτούν και να εκληφθούν ως προκάλυμμα σε εξτρεμισμούς και έκνομες δραστηριότητες. Να μην αφήσουμε χώρο σε εξτρεμιστές και περιφερειακούς να θολώσουν την ατμόσφαιρα. Οφείλουμε να τιμήσουμε τον εορταστικό χαρακτήρα της επετείου χωρίς ακρότητες και επεισόδια και ει δυνατόν χωρίς χρήση βίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
Αναφερόμενος δε γενικότερα, στο σε ποιές περιπτώσεις θα παρεμβαίνει η Αστυνομία σε πανεπιστημιακούς χώρους, μνημονεύοντας τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την κατάργηση του ασύλου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισήμανε: «Για τις τελούμενες αξιόποινες πράξεις και παραβατικές συμπεριφορές στο εξής θα τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξομοιώνοντας κατά τον τρόπο αυτόν τον χώρο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τον κοινό δημόσιο χώρο. Σε αυτές τις πράξεις και τις συμπεριφορές περιλαμβάνονται ενδεικτικά η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, η κατασκευή, κυκλοφορία και χρήση εύφλεκτων υλών και εκρηκτικών υλών, το παραεμπόριο, οι βίαιες διακοπές μαθημάτων, οι καταστροφές σε κτήρια και σπουδαστήρια, η άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας, η ομηρία και προπηλακισμοί φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Αστυνομία σταθμίζει τη δράση και τις ενέργειές της, ώστε να μην υπερβαίνουν το αναγκαίο για τη διαχείριση του περιστατικού μέτρο και περιορίζεται κατά το δυνατόν η διατάραξη της οργανωμένης επιστημονικής δραστηριότητας και η λειτουργία του πανεπιστημιακού ιδρύματος».
kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post