Ειδικό κράμα για καθαρισμό του νερού
Edith Cowan University
Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ένα απλό κομμάτι αλουμινόχαρτο, ωστόσο όταν εισάγεται μέσα σε λύματα μπορεί να απομακρύνει ανεπιθύμητες ουσίες όπως μπογιές, βαρέα μέταλλα και άλλες οργανικές ουσίες που μολύνουν το νερό μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Δείτε ακόμα
- NovaSAR: Bρετανικός δορυφόρος για τον εντοπισμό παράνομης δραστηριότητας στη θάλασσα 18/09 15:34
- «Πρεμιέρα» για το πρώτο τρένο υδρογόνου στον κόσμο 18/09 20:08
- Ουκρανία: VR αναπαράσταση των διαδηλώσεων στην πλατεία Μεϊντάν 18/09 00:44
Ερευνητές του Edith Cowan University ανέπτυξαν ένα κρυσταλλικό κράμα που μπορεί να καθαρίζει νερό μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, επιτρέποντας τον ταχύ καθαρισμό μεγάλων ποσοτήτων.
Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ένα απλό κομμάτι αλουμινόχαρτο, ωστόσο όταν εισάγεται μέσα σε λύματα μπορεί να απομακρύνει ανεπιθύμητες ουσίες όπως μπογιές, βαρέα μέταλλα και άλλες οργανικές ουσίες που μολύνουν το νερό μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα: Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να τροποποιήσουν την εσωτερική δομή ενός βασιζόμενου στον σίδηρο, κράματος, προκειμένου να αναπτύξουν ένα νέο είδος κρυσταλλικού κράματος, ικανού να καθαρίζει το νερό. Ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής Λαιτσάνγκ Ζανγκ, είπε ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να δει σημαντική εφαρμογή σε κλάδους όπως η βιομηχανία υφασμάτων, η εξορυκτική βιομηχανία κ.α., που περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες λυμάτων μολυσμένων με βαρέα μέταλλα και μπογιές.
«Μπορούμε να παράξουμε αρκετό κρυσταλλικό κράμα για να επεξεργαστούμε έναν τόνο λυμάτων, μόλις για 15 δολάρια. Επιπλέον μπορούμε να το επαναχρησιμοποιήσουμε για μέχρι και πέντε φορές, ενώ διατηρεί την αποτελεσματικότητά του» συμπλήρωσε σχετικά- παρουσιάζοντας επίσης τα πλεονεκτήματα έναντι της «παραδοσιακής» μεθόδου επεξεργασίας, μέσω σιδηρόσκονης. «Πρώτον, η χρήση σιδηρόσκονης αφήνει πίσω της μεγάλες ποσότητες λάσπης, που πρέπει να αποθηκεύεται. Δεύτερον, είναι ακριβή η παραγωγή της και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά».
Η δουλειά πάνω στο κρυσταλλικό αυτό κράμα βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες του Ζανγκ, πάνω στην ανάπτυξη μεταλλικών γυαλιών- και, όπως είπε ο ίδιος, πλέον συνεργάζεται με εταίρους στη βιομηχανία για την περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης και μείωση του κόστους του κράματος.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr
Use Facebook to Comment on this Post