xOrisOria News

Εκθεση του ΟΟΣΑ: Πρώτοι στο τσιγάρο οι Ελληνες, αλλά τελευταίοι στους θανάτους!

1Στο τσιγάρο και τα φάρμακα φαίνεται ότι το έχουν ρίξει οι Έλληνες την περίοδο της κρίσης, καθώς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη η χώρα μας είναι πρώτη στο κάπνισμα (40% του πληθυσμού, έναντι 20% σε άλλες χώρες), αλλά και στην κατανάλωση φαρμάκων και αντιβιοτικών.

Παράλληλα, εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά έκθεσης σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάζονται στην κοινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ «Η Υγεία με μια ματιά: Ευρώπη 2014», που κυκλοφόρησε πρόσφατα και δημοσιεύει η «Ημερησία».

Παρά την «αντισυμβατική» συμπεριφορά τους σε θέματα όπως το κάπνισμα και την κατανάλωση φαρμάκων, οι Έλληνες εμφανίζονται… σκληρά καρύδια, μιας και η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις αναφορικά με τους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις (115 θανάτους ανά 100.000, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 350 ανά 100.000 κατοίκους) και καρκίνους (με 200 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 300).

Υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας (κατά 70%) εμφανίζουν οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες σε όλες τις χώρες.

Η διαφορά, το 2011, ήταν μεγαλύτερη σε Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Λουξεμβούργο, με το ποσοστό για τους άνδρες να είναι πάνω από δύο φορές υψηλότερο.

Αντίστοιχα, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου είναι υψηλότερα σε βόρειες και δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, με τη Δανία, Γαλλία, Βέλγιο και Νορβηγία να είναι πάνω από 300 τα νέα κρούσματα καρκίνου ανά 100.000 κατοίκους το 2012.

Τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν σε ορισμένες χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία (περί τις 200 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους).

Στον γυναικείο πληθυσμό την πρώτη θέση κατέχει ο καρκίνος του μαστού (30% κατά μέσο όρο), με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης στη Δυτική Ευρώπη (Βέλγιο, Γαλλία, Κάτω Χώρες και Γερμανία), τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία (25% ή περισσότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε.).

Η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο ποσοστό και ακολουθούν χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία), η Ρουμανία και η Πολωνία.

Στους άνδρες, στη πρώτη θέση βρίσκεται ο καρκίνος του προστάτη σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και αντιπροσωπεύει το 25% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου το 2012.

κολουθούν ο καρκίνος του πνεύμονα (15%), του παχέος εντέρου (13%) και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης (7%). Υψηλότερα ποσοστά εμφανίζουν χώρες στη δυτική Ευρώπη, όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ελβετία καθώς και στις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Νορβηγία, Ισλανδία και Φινλανδία).

Η Ελλάδα είχε τα χαμηλότερα ποσοστά και ακολουθούν χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και Ουγγαρία).

Κάπνισμα

Το ένα τρίτο των χωρών της Ε.Ε. είχαν λιγότερο από το 20% του ενήλικου πληθυσμού να καπνίζουν σε ημερήσια βάση το 2012.

Τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα στις βόρειες χώρες (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, καθώς και στην Ισλανδία και τη Νορβηγία), το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία.

Ελλάδα, Κροατία και Βουλγαρία εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών το 2012, με το 30% – 40% των ενηλίκων να καπνίζουν σε ημερήσια βάση.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Ουγγαρία και Πολωνία), τα άτομα με χαμηλό εισόδημα έχουν μεγαλύτερη συχνότητα καπνίσματος.

Αλλά το αντίστροφο ισχύει σε άλλες χώρες (Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα και Ρουμανία), όπου οι άνθρωποι σε ομάδες υψηλού εισοδήματος είναι πιο πιθανό να καπνίζουν.

Αλκοόλ

Η περιφέρεια της Ε.Ε. έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 10 λίτρα καθαρής αλκοόλης ανά ενήλικα κατά μέσο όρο το 2012). Λιθουανία, Εσθονία και Αυστρία ανέφεραν την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ, με ή μεγαλύτερη από 12 λίτρα ανά ενήλικα.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι χώρες της νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος), μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Ισλανδία και Σουηδία) με 6 έως 8 λίτρα καθαρής αλκοόλης ανά ενήλικα.

Use Facebook to Comment on this Post