xOrisOria News

Εκτοξεύτηκε επιτυχώς η πρώτη ισραηλινή αποστολή στη Σελήνη

Εκτοξεύτηκε επιτυχώς η πρώτη ισραηλινή αποστολή στη Σελήνη

www.spacex.com

Η πρώτη ισραηλινή αποστολή στη Σελήνη εκτοξεύτηκε επιτυχώς με πύραυλο Falcon από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Πέραν του ότι είναι το πρώτο εγχείρημα τέτοιου είδους από το Ισραήλ, είναι συνάμα και η πρώτη χρηματοδοτούμενη κυρίως με ιδιωτικά κεφάλαια διαστημική αποστολή στον κόσμο με σκοπό την προσελήνωση. Ως εκ τούτου, θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξη και προκλητική ως εγχείρημα, δεδομένου ότι μόνο κυβερνητικές υπηρεσίες (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση και Κίνα) έχουν καταφέρει ως τώρα να φέρουν σε πέρας «μαλακές»/ ελεγχόμενες προσγειώσεις στον φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας.

Όπως αναφέρει το BBC, ο πύραυλος Falcon της SpaceX μετέφερε σε τροχιά το ρομποτικό διαστημόπλοιο Beresheet, το οποίο θα ταξιδέψει στη Σελήνη, σε ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες. Οι συντελεστές της αποστολής- η μη κερδοσκοπική SpaceIL- ελπίζουν ότι θα αποτελέσει έμπνευση για επόμενα εγχειρήματα τέτοιου είδους. Ο Μόρις Καν, ένας από τους βασικούς χρηματοδότες και πρόεδρος της SpaceIL, είπε πως «με αυτό που κάνουμε και επιτυγχάνουμε με τους περιορισμένους πόρους που έχουμε, και την περιορισμένη μας χρηματοδότηση- νομίζω ότι δείξαμε την ισραηλινή εφευρετικότητα. Δείχνουμε την πρωτοβουλία μας, και αναπτύξαμε τεχνολογία που νομίζω ότι θα είναι σημαντική».

Η SpaceIL είχε ιδρυθεί το 2011 και συμμετείχε στο Lunar Xprize της Google στο πλαίσιο του οποίου ιδιωτικές εταιρείες ανέλαβαν να προσπαθήσουν να στείλουν ένα ρομποτικό σκάφος στη Σελήνη. Ωστόσο, ο διαγωνισμός, ύψους 20 εκατ. δολαρίων, ακυρώθηκε πέρυσι, όταν κατέστη ξεκάθαρο πως καμία από τις πέντε εταιρείες δεν θα έπιανε την προθεσμία. Το κόστος του εγχειρήματος έχει αυξηθεί πολύ στη διάρκεια των τελευταίων ετών, αγγίζοντας τα 100 εκατ. δολάρια (που είναι και πάλι χαμηλό ωστόσο για ένα εγχείρημα τέτοιου είδους), με χρηματοδότηση από τον δισεκατομμυριούχο Μόρις Καν και άλλους χρηματοδότες ανά τον κόσμο, όπως το Adelson Family Foundation. Γενικότερα, όπως προαναφέρθηκε, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από ιδιώτες, κάνοντας την αποστολή πρακτικά την πρώτη ιδιωτική στη Σελήνη.

Το σκάφος θα προσεληνωθεί στη Mare Serenitatis, η οποία παρουσιάζει κάποιες ενδιαφέρουσες μαγνητικές ανωμαλίες. Εάν όλα πάνε καλά, κάποια στιγμή θα ενεργοποιήσει τους κινητήρες του και θα «πηδήξει» σε ένα άλλο σημείο, δείχνοντας πως μπορεί να εξερευνήσει τη Σελήνη. Το Beresheet είναι αρκετά μικρό: Διαθέτει τέσσερα πόδια, έχει ύψος 1,5 μέτρα, πλάτος 2 μέτρα και βάρος 585 κιλά (160 κιλά χωρίς καύσιμα). Εάν προσεληνωθεί επιτυχώς, θα είναι το ελαφρύτερο (και φθηνότερο) σκάφος που προσεδαφίζεται στη Σελήνη. Το Beresheet αναμένεται να μεταδίδει πληροφορίες για δύο με τρεις ημέρες πριν οι ακτίνες του ήλιου λιώσουν τμήματα του συστήματος επικοινωνίας, δίνοντας τέλος στην αποστολή.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post