Ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφές με την Ιταλία για κοινές έρευνες στις περιοχές που ορίστηκαν από την πλευρά της Λιβύης.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ως ένδειξη εκνευρισμού λόγω της τουρκικής αποτυχίας να θέσει τους όρους του παιχνιδιού στη διάσκεψη του Βερολίνου, αντιμετωπίζει η Αθήνα τις χθεσινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά, αφενός, με τα περί «απουσίας» υφαλοκρηπίδας της Κρήτης, αφετέρου, για την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προσκαλέσει στην Ελλάδα τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε για ακόμα μία φορά τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφές με την Ιταλία για κοινές έρευνες στις περιοχές που ορίστηκαν από την πλευρά της Λιβύης.
Καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν, πάντως, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η ιταλική πλευρά ήταν μάλλον θετική προς την επιβολή κυρώσεων για την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν έδειξε, χθες, να πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις μπορεί να αναχαιτίσουν την τουρκική παραβατικότητα. «Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις ή την εικόνα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τέτοια μέτρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον», είπε ενδεικτικά ο κ. Αναστασιάδης.
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα». Και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση».
Επιπλέον, αναφερόμενος στην παρουσία Χαφτάρ στην Αθήνα επισήμανε: «Γιατί ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Ηθελε απλά να μας προκαλέσει. Ενας ηγέτης μου είπε ότι ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει το χάσμα μεταξύ μας. Αλήθεια, θέλει κάτι τέτοιο και καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Αυτό είναι ανοησία. Απάντησα ότι ας διορθώσει πρώτα αυτό το λάθος και μετά θα είναι εύκολο να συναντηθούμε». Ο κ. Ερντογάν υπεραμύνθηκε και των νέων γεωτρήσεων που ανακοίνωσε η Αγκυρα στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής υφαλοκρηπίδας έχουν προκαλέσει την ενόχληση του Καΐρου. Με γραπτή ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών απευθύνονται προειδοποιήσεις «για τις επιπτώσεις οποιωνδήποτε μονομερών μέτρων που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου». Και τονίζεται ότι «η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω στους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει χορηγήσει άδειες για υπεράκτια έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Λίγο αργότερα, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα εξέδιδε ανακοίνωση με αφορμή την ημέρα μνήμης των θυμάτων της τρομοκρατίας στην Ελλάδα προς τιμήν των Γκαλίπ και Νεζλιχάν Εζμέν, του Τσετίν Γκιοργκιού και του Ομέρ Σιπαχίογλου. «Η αντιμετώπιση της κατάρας της τρομοκρατίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποτελεσματική και έγκαιρη απόδοση της Δικαιοσύνης, πράγμα το οποίο θα απαλύνει έστω και λίγο τις βαθιές πληγές. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση τον αγώνα μας για τον τερματισμό της αντίληψης της ασυλίας και για την απόδοση της Δικαιοσύνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας. Λίγο αργότερα αποσαφηνίστηκε ότι οι αιχμές που αφήνονται στο τέλος της ανακοίνωσης αφορούν συνολικότερα την τρομοκρατία αλλά και ειδικότερα την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών, τα στρατόπεδα του ΡΚΚ στο Λαύριο τα οποία η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι υπάρχουν και τους γκιουλενιστές που ζουν στην Ελλάδα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες, εκδόθηκε η επίσημη ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής στα Στενά του Ορμούζ, από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για αποστολή το πρώτο σκέλος της οποίας, από την Τουλόν έως το Σουέζ, υποστηρίζεται από ελληνική φρεγάτα. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών η αποστολή έχει τώρα την πολιτική υποστήριξη της Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post