ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΣΧΟΛΙΟ
Ο φόβος που προκαλεί το κίνημα εναντίον των εμβολιασμών μπορεί να φαίνεται υπερβολικός, εφόσον οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν πεισθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους (79% και 84%, αντιστοίχως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Ομως, ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί αρκεί για να απειλήσει την ανοσία όλου του πληθυσμού. Γι’ αυτό ο ΠΟΥ θεωρεί τις επιφυλάξεις ως προς την αναγκαιότητα των εμβολίων μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Ενώ οι άλλοι κίνδυνοι προκύπτουν από τις επιπτώσεις της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και από ασθένειες που πλήττουν πληθυσμούς σε φτωχές περιοχές, το κίνημα εναντίον των εμβολιασμών σηματοδοτεί μια περίεργη οπισθοδρόμηση σε κοινωνίες που δεν βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή κινδύνου.
Τα κρούσματα ιλαράς σημείωσαν αύξηση 30% παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.
Ο ΠΟΥ σημειώνει πως οι φόβοι για τον εμβολιασμό δεν είναι η μόνη αιτία. Προσθέτει, όμως, «ότι κάποιες χώρες που ήταν κοντά στο να την εξαλείψουν (την ιλαρά) σημείωσαν αναζωπύρωση». Προσφάτως, με βάση τα στοιχεία του 2018, ο ΠΟΥ κατονόμασε την Ελλάδα ως μία από τις τέσσερις χώρες της Ε.Ε. (και επτά διεθνώς) όπου δεν θεωρείται πια ότι η ιλαρά έχει εξαλειφθεί.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, απάντησε ότι από τις αρχές του 2019 έως σήμερα «τα κρούσματα που κατεγράφησαν είναι εισαγόμενα, δεν είναι περιπτώσεις ιλαράς που προήλθαν μέσα στην Ελλάδα». Υπογράμμισε ότι η διατύπωση του ΠΟΥ για την Ελλάδα οδηγεί σε «εσφαλμένη εντύπωση ότι έχουμε επιδημία εν ενεργεία, κάτι που δεν ισχύει καθώς η επιδημία είναι σε ύφεση». Το 2017 και το 2018 καταγράφηκαν 3.259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς ενηλίκους (25-44 ετών) που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά, όπως δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ομως, είτε εισαγόμενη είτε όχι, η ιλαρά είναι απειλή όταν ο πληθυσμός δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένος. Γι’ αυτό ο ΠΟΥ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδιοργάνωσαν παγκόσμιο συνέδριο για τον εμβολιασμό χθες στις Βρυξέλλες. «Είναι ασυγχώρητο το ότι, σε έναν κόσμο τόσο ανεπτυγμένο όσο ο δικός μας, υπάρχουν ακόμη παιδιά που πεθαίνουν από ασθένειες οι οποίες θα έπρεπε να είχαν εξαλειφθεί εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ
Γιούνκερ. Εδώ προκύπτουν τα ερωτήματα: γιατί η αμφισβήτηση της επιστήμης πάει χέρι χέρι με τη συνωμοσιολογία; Είναι σύμπτωμα μιας γενικευμένης αμφισβήτησης κάθε αυθεντίας ή η αιτία; Ποιο το εμβόλιο για τον μοιραίο κυνισμό;
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post