Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Yπέρ της μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του, στο Κρήτη ΤV, ενώ παράλληλα υποστήριξε την ανάγκη μείωσης της φορολογίας.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η μείωση του επιπέδου των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, πρέπει να γίνει με κάλυψη του αντίστοιχου δημοσιονομικού κενού, μέσω ενός νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής, φιλικού προς την ανάπτυξη. Οπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψει στα λάθη του παρελθόντος, κυρίως στα μεγάλα ελλείμματα, κι αυτό είναι προϋπόθεση και για τη σύγκλισή της, ξανά, με το επίπεδο εισοδήματος της Ευρωζώνης. Στην ίδια κατεύθυνση, της σύγκλισης των οικονομιών, το «κέντρο» της Ευρωζώνης, απ’ την πλευρά του, πρέπει παράλληλα να προχωρήσει σε πολιτικές εμβάθυνσης, πρόσθεσε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στη συνέντευξή του στην ανάγκη να αποφευχθεί ο λαϊκισμός, «να μην ακούμε φωνές που δίνουν εύκολες λύσεις». Αν θέλουμε να μοιραστούμε την ευημερία της Ευρωζώνης, είπε, πρέπει να έχουμε πειθαρχία, γιατί οι άλλες χώρες δεν θα αφήσουν «ελεύθερους καβαλάρηδες».
Υποστήριξε άλλωστε ότι ο διχασμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς έκανε μεγάλο κακό στη χώρα και εξηγεί ώς ένα βαθμό (πέρα από το γεγονός ότι η κρίση ήταν πολύ βαθιά) την καθυστέρηση στην έξοδο από τα μνημόνια. Συνέκρινε την απροθυμία του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα να συναινέσει και να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα με τη στάση των πολιτικών στην Ιρλανδία, αλλά και στην Κύπρο, όπου η έξοδος από τα μνημόνια επετεύχθη πολύ ταχύτερα.
Με αφορμή την κριτική που δέχεται από την κυβέρνηση για τις τοποθετήσεις του, με πρόσφατη αυτή στο ασφαλιστικό, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει καμία πολιτική φιλοδοξία», ότι μπήκε στην πολιτική το 2012 έπειτα από πρόσκληση κυβέρνησης 3 κομμάτων και όταν η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της καταστροφής, και αντεπεξήλθε. «Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να ενισχύσω προγράμματα κομμάτων, είμαι έξω από αυτά», είπε, θυμίζοντας πως όλοι οι διοικητές τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια έκαναν αναφορές στο ασφαλιστικό, ένα από τα πιο καυτά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε ότι το ΔΝΤ έκανε κάποια λάθη –«ουδείς αλάνθαστος», είπε– και συγκεκριμένα ότι έδωσε υπερβολική έμφαση σε πολιτικές λιτότητας, κυρίως μέσω της επιβολής νέων φόρων, και δεν έδωσε αντίστοιχη στον τομέα των δαπανών και στις ιδιωτικοποιήσεις, προκαλώντας μεγαλύτερη ύφεση. Επίσης, ήταν λάθος ότι επέμενε στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας πριν από τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη μεγάλη υποχώρηση των αμοιβών και την περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης. Αν είχαν ληφθεί εξαρχής τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα ήταν καλύτερα, είπε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι αυτά θα σήμαιναν περισσότερα χρήματα από την Ε.Ε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θύμισε ότι η χώρα κινδύνευσε δύο φορές να βγει από το ευρώ, το 2012 και το 2015, και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή, δεν θα ήταν μια απλή υποτίμηση, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι.
Ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων, αφού, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε στην κρίση. Για τα «κόκκινα» δάνεια, εξάλλου, είπε ότι χρειάζεται μια συστημική λύση, όπως αυτή που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, με ενός είδους bad bank. Πρότεινε, εξάλλου, να προχωρήσουν παράλληλα η μείωση των «κόκκινων» δανείων στον ευρωπαϊκό Νότο και η συναίνεση των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά, σε μια προώθηση της εγγύησης καταθέσεων.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post