Εμπλοκή με τους θεσμούς για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Οι ενστάσεις των δανειστών αποδεικνύονται ισχυρές και, όπως όλα δείχνουν, η κατάθεση των νομοσχεδίων για τις ρυθμίσεις χρεών που αφορούν την εξόφληση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις θα καθυστερήσει.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Για υπονόμευση της κουλτούρας πληρωμών ανησυχούν για άλλη μία φορά οι Βρυξέλλες, με αφορμή τη ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την εξόφληση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις, με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και να καθυστερεί η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.

Οι πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς σε μια ρύθμιση «στην έκταση που έχει εξαγγελθεί» και προβλέπουν συνέχιση των διαπραγματεύσεων το προσεχές διάστημα, με στόχο την εξεύρεση λύσης σε λιγότερο γενναιόδωρη βάση. Μάλιστα, πιθανολογούν ότι το θέμα θα απασχολήσει και την επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στις 6-8 Μαΐου, για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που κυριάρχησε στην επίσκεψη των θεσμών για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Οι θεσμοί δεν έχουν κρύψει τις επιφυλάξεις τους στις ρυθμίσεις, αλλά η κυβέρνηση είχε ελπίσει ότι θα τις ξεπερνούσαν εύκολα, εξ ου και διαμήνυε την από μέρα σε μέρα κατάθεση της ρύθμισης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές. Τελικά, οι ενστάσεις αποδεικνύονται ισχυρές και θα καθυστερήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου. Οι πληροφορίες από πηγές στην Αθήνα, μάλιστα, μιλούν πλέον για ταυτόχρονη κατάθεση των ρυθμίσεων των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, σε εφορία και σε δήμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι ενστάσεις των θεσμών εντοπίζονται κυρίως στο γεγονός ότι στη ρύθμιση για την εφορία δεν υπάρχει κανένας «κόφτης» για οφειλές έως 10.000 ευρώ.

Για υψηλότερες οφειλές προβλέπονται, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που ίσχυσαν για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών αφορά ποσά έως 10.000 ευρώ και σε αυτή την περίπτωση οι οφειλέτες θα μπορούν να τις ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις, ανεξαρτήτως εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Στο σημείο αυτό ξεκινά η διαπραγμάτευση και είναι πιθανόν η τελική ρύθμιση, εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία, να θέτει περιορισμούς ακόμη και για οφειλές ποσών αυτής της τάξης.

Η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε και προχθές το βράδυ, με τηλεδιάσκεψη μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. Ευρωπαϊκή πηγή υποστήριζε μετά τη διάσκεψη ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει επαρκή στοιχεία για το σχέδιό της – όπως, δηλαδή, υποστήριζαν οι θεσμοί και στη διαπραγμάτευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Καθώς ακολουθεί το ρωμαιοκαθολικό Πάσχα, αυτή την Κυριακή, και στη συνέχεια το ορθόδοξο, όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση παραπέμπεται για τις αρχές Μαΐου.

Ετσι, εφόσον υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα μπορέσει να αξιοποιήσει προεκλογικά τη ρύθμιση, η οποία πάντως είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει τον βαθμό γενναιοδωρίας που είχε σχεδιάσει αρχικώς. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει εισοδηματικούς ή περιουσιακούς περιορισμούς για υποχρεώσεις έως το τέλος του 2018.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *