ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, καθώς τα κράτη-μέλη αναμένεται να υποβάλουν γραπτώς τις θέσεις τους πριν από τις 26 Αυγούστου, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η δυσκολότερη διαπραγμάτευση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτό παρουσιάστηκε χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου η φινλανδική προεδρία ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα. Τη χώρα μας στη συζήτηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος των ευρωπαϊκών υποθέσεων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα έρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα. Πρώτον, το γεγονός ότι έχει μειωθεί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σημαντικά το ΑΕΠ της και, δεύτερον, τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια. Εμείς θα δώσουμε έναν αγώνα μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση, να διασφαλίσουμε τόσο τα κονδύλια μας για τους αγρότες όσο και τη συμμετοχή μας με ένα σημαντικό ποσοστό στο Ταμείο Συνοχής, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την επαρκή χρηματοδότηση να στηρίξουμε την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Η φινλανδική προεδρία ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη να της στείλουν μέχρι τις 26 Αυγούστου τις θέσεις τους απαντώντας σε ένα ερωτηματολόγιο, όπου θα ξεκαθαρίζουν τις «κόκκινες γραμμές» και ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες όσον αφορά τον προϋπολογισμό. Γι’ αυτό και ο κ. Βαρβιτσιώτης έχει ήδη ζητήσει από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία να υποβάλουν τις προτεραιότητές τους σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, ώστε η θέση της χώρας να είναι όσο πιο καλά εμπεριστατωμένη.
Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, αναμένεται να είναι ύψους 1,135 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, που ισοδυναμεί με το 1,11% του ΑΕΠ της Ε.Ε. των «27». Αυτός είναι ελαφρά πιο ενισχυμένος από τον προηγούμενο, καθώς ο προϋπολογισμός της περιόδου 2014-2020 ισοδυναμούσε με το 1,0% του ΑΕΠ. Καθώς προβλέπεται αύξηση του προϋπολογισμού, την ίδια στιγμή που η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα στοιχίσει στον συνολικό προϋπολογισμό, η Επιτροπή προτείνει μείωση των δαπανών της συνοχής κατά 7% και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά 5%.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post