Ενισχύονται οι προσδοκίες των συμβούλων μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομία

Η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος παραμένει ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της οικονομίας, σημειώνουν οι σύμβουλοι μάνατζμεντ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Συνεχίστηκε το α΄ τρίμηνο του 2019 η βελτίωση της αισιοδοξίας των συμβούλων μάνατζμεντ για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο γενικός δείκτης «GRe+1», ο οποίος είναι ο μέσος των δεικτών οικονομικής συγκυρίας (ΔΟΣ) και παραγωγικών συντελεστών (ΔΠΣ), διαμορφώθηκε στο 24,0% από 22,5% το προηγούμενο τρίμηνο και 17,5% που ήταν στο α΄ τρίμηνο του 2018.

Ο δείκτης «GRe+1» συνεχίζει την ανοδική (θετική) τάση που ξεκίνησε από τα μέσα του 2017. Ωστόσο απέχει πολύ από τα επίπεδα τιμών του 2014, όπου σημειώνονταν τιμές αρκετά υψηλότερες του 30%. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Συμβούλων Μάνατζεμεντ (ΣΕΣΜΑ) που καταρτίζει τον σχετικό δείκτη, η μικρή βελτίωση του δείκτη «GR3+1» είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αισιοδοξία που τρέφουν τα μέλη του τόσο για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη (ΔΟΣ) όσο και για τους συντελεστές της παραγωγής (ΔΣΠ). Η πρώτη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αντανακλά τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών (θετικοί ρυθμοί μεγέθυνσης, ανοδική πορεία εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών, συνεχής μείωση της ανεργίας κ.ά.), αλλά και τις προσδοκίες για αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις. Από την άλλη πλευρά, η άνοδος του ΔΠΣ αποδίδεται στη γενική βελτίωση των προσδοκιών και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την επιχειρηματικότητα και το θεσμικό πλαίσιο.

Πιο αναλυτικά, ο ΔΟΣ που προκύπτει ως μέσος όρος της διαφοράς μεταξύ των ποσοστών «θετικών» – «αρνητικών» απαντήσεων για τα πέντε μεγέθη (ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών) ανήλθε στο α΄ τρίμηνο του 2019 σε 30,6% από 29,2% το δ΄ τρίμηνο του 2018 και 25,3% το α΄ εξάμηνο του 2018. Σημειώθηκε δηλαδή σταδιακή βελτίωσή του μέσα στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων. Σύμφωνα με το ΣΕΣΜΑ, «είναι ακόμη σημαντικό το γεγονός ότι η βελτίωση των προσδοκιών του προηγουμένου τριμήνου προήλθε πρωτίστως από τη διεύρυνση της διαφοράς “θετικών” και “αρνητικών” απαντήσεων για την πορεία των ιδιωτικών επενδύσεων παγίων, μέγεθος πολύ σημαντικό για τη διατηρησιμότητα της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας». Επίσης, προστίθεται, συνέβαλαν οι ευνοϊκότερες προβλέψεις για την ανεργία και τον πληθωρισμό.

Αντίστοιχη βελτίωση σημειώθηκε και στον ΔΠΣ. Ο μέσος όρος της διαφοράς «θετικών» και «αρνητικών» απαντήσεων για τις μεταβλητές του ΔΠΣ (ανθρώπινο δυναμικό, συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, επιχειρηματικότητα και θεσμικό πλαίσιο) αυξήθηκε από 9,7% το α΄ τρίμηνο του 2018 σε 15,7% στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 και σε 17,3% στο τέλος Μαρτίου 2019. Η άνοδος του δείκτη, σημειώνει ο ΣΕΣΜΑ, προήλθε κυρίως από τη μεγαλύτερη αισιοδοξία που επικράτησε όσον αφορά την επιχειρηματικότητα και το θεσμικό πλαίσιο.

Παρά όμως τη βελτίωση, η «αισιοδοξία» στους συμβούλους μάνατζμεντ δεν έχει ακόμη καλύψει το χαμένο έδαφος. Και αυτό, επειδή, σύμφωνα με τις απόψεις των συμβούλων μάνατζμεντ, παραμένουν τα κυριότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση κατά το α΄ τρίμηνο του 2019:

1. Ελλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος.

2. Υψηλή φορολογία.

3. Αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

4. Δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

5. Ασυνέχεια στη λειτουργία του κράτους.

Η κατάρτιση των ΔΟΣ και ΔΠΣ έγινε από τις απαντήσεις που έδωσαν τα 70 μέλη του ΣΕΣΜΑ (65% των μελών), κατά την περίοδο 22/3-8/4/2019.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *