οδηγεί στο ν’ ανοίγουμε το ψυγείο τα μεσάνυχτα. Μια ομάδα επιστημόνων από το ιατρικό τμήμα του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εντόπισαν τα εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν την επιθυμία μας για περισσότερο φαγητό. Και όπως ισχυρίζονται, έχουν τον τρόπο να σταματήσουν τη πείνα μας και να διατηρήσουν το σώμα μας σε αποδεκτά κιλά.
Η συγκεκριμένη εγκεφαλική λειτουργία που ονομάζεται υποδοχέας ρυθμιζόμενης όρεξης μελανοκορτίνης 4 -ή MC4R για συντομία- είναι αυτή που όπως είπαμε ευθύνεται για την πείνα μας. Χρησιμοποιώντας μια ομάδα ποντικιών για το πείραμα τους, οι επιστήμονες ερέθισαν τα σημεία του εγκεφάλου που ενεργοποιούν τη λειτουρρία MC4R και διαπίστωσαν πως τα πειραματόζωα σταμάτησαν να πεινούν.
Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση πώς όταν απενεργοποίησαν τα «θαυματουργά» κύτταρα, η πείνα στα ποντίκια αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Η τεχνική της ενεργοποίησης / απενεργοποίησης των εν λόγω κυττάρων γίνεται με τη βοήθεια φυσικού φωτός. Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες δίνουν «σήμα» στο πίσω μέρους του εγκεφάλου μας από τον υποθάλαμο, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η λειτουργία της μελανοκορτίνης 4. Και κάπως έτσι, μπαίνει ένα αόρατο αλλά αποτελσματικό φερμουάρ στο στόμα και η όρεξη κόβεται.
Επιπλέον, και σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, φαίνεται πως η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων κυττάρων δεν προκαλεί μόνο διακοπή της πείνας, αλλά και μια γενικευμένη αίσθηση ευφορίας στον οργανισμό. «Η δίαιτα είναι μια τόσο δυσάρεστη εμπειρία επειδή η συνεχής πείνα μας προκαλεί άβολα και άσχημα συναισθήματα. Με την ενεργοποίηση των κυττάρων παρατηρήσαμε πως όχι μόνο διακόπτεται η όρεξη, αλλά πως ισχύουν τα αποτελέσματα μιας δίαιτας, χωρίς να υπάρχει συναισθηματική δυσαρέσκεια» δηλώνει ο καθηγητής ιατρικής Bradford Lowdell.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους ανθρώπους με την ίδια αποτελεσματικότητα που εφαρμόστηκε στα ποντίκια. Γι’ αυτόν το λόγο εκπονούνται ήδη σχέδια για την παρασκευή φαρμάκων που θα ερεθίζουν τα εγκεφαλικά κύτταρα με τον ίδιο τρόπο, αλλά με ενισχυμένη ένταση. Μέχρι να τα καταφέρουν, εγκράτεια και γυμναστική…
Πηγη tromaktiko