Εξάρθρωση «εκστρατειών προπαγάνδας» από Ιράν και Ρωσία σε Facebook και Twitter
REUTERS/DADO RUVIC
Εκατοντάδες λογαριασμούς που συνδέονταν με μια φερόμενη ιρανική εκστρατεία online προπαγάνδας εξάρθρωσαν το Facebook, το Twitter και η Alphabet (Google), όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, με το Facebook να «κατεβάζει» άλλη μια αντίστοιχη εκστρατεία, η οποία, όπως υποστηρίχθηκε, συνδεόταν με τη Ρωσία.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είπε πως οι λογαριασμοί που εντοπίστηκαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανήκαν σε δύο ξεχωριστές εκστρατείες: Μία από το Ιράν, συνδεόμενη με κρατικά ΜΜΕ, και μία που συνδέεται με πηγές τις οποίες η Ουάσινγκτον έχει στο παρελθόν αναφέρει πως ανήκουν σε ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Αλιρεζά Μιργιουσεφί, εκπρόσωπος της ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς «γελοίους», προσθέτοντας πως εντάσσονται στο πλαίσιο των αμερικανικών δημοσίων απαιτήσεων για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Επίσης, το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Facebook, με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ, να λέει σε δημοσιογράφους πως η Μόσχα αδυνατεί να κατανοήσει ποια είναι η βάση αυτών την κατηγοριών, οι οποίες αποτελούν «καρμπόν αντίγραφα» προηγουμένων ισχυρισμών, που επίσης η Μόσχα έχει απορρίψει.
Τη φερόμενη ιρανική δραστηριότητα εντόπισε η FireEye, με τον Λη Φόστερ, αναλυτή της εταιρείας, να δηλώνει στο Reuters πως πρόκειται για ευρήματα τα οποία δείχνουν ότι δεν είναι μόνο η Ρωσία που επιδίδεται σε τέτοιες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τη FireEye, η ιρανική εκστρατεία χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο ιστοσελίδων fake news και απατηλών λογαριασμών/ περσόνων στα social media – σε Facebook, Instagram, Google Plus και YouTube (υπάγονται στη Google), που προωθούσαν αφηγήματα που συνάδουν με τα συμφέροντα της Τεχεράνης. Οι δραστηριότητες αυτές απευθύνονται κυρίως σε χρήστες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνοντας μηνύματα κατά της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων και ευνοϊκών προς το Ιράν πολιτικών. Ωστόσο, η FireEye σημείωσε ότι η δραστηριότητα αυτή δεν φαίνεται να επικεντρωνόταν στον επηρεασμό των επερχόμενων ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, αν και κάποια από τα posts που προορίζονταν για το αμερικανικό κοινό φάνηκε να υιοθετούν «αριστερίζουσες στάσεις» και να παίρνουν θέση κατά του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.
Το Facebook ανέφερε ότι οι συνδεόμενοι με τη Ρωσία λογαριασμοί που κατέβηκαν επιδίδονταν σε «απατηλές συμπεριφορές» σχετικά με τα γεγονότα στη Συρία και την Ουκρανία- σε μια εκστρατεία η οποία δεν φαίνεται να συνδεόταν με την προαναφερθείσα ιρανική.
Το Twitter ανέφερε πως κατέβασε 284 λογαριασμούς, και το Facebook 254 σελίδες και 392 λογαριασμούς στην πλατφόρμα του και σε αυτήν του Instagram. Όπως ανέφερε το Reuters, η Alphabet (Google, YouTube) δεν παρείχε στοιχεία.
Υπενθυμίζεται πως η Microsoft ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως χάκερ οι οποίοι σχετίζονται με την κυβέρνηση της Ρωσίας αποπειράθηκαν να εξαπολύσουν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της γερουσίας των ΗΠΑ και συντηρητικών think tanks, προειδοποιώντας παράλληλα πως η Μόσχα διευρύνει τις επιθέσεις της εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr
Use Facebook to Comment on this Post