ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΣΧΟΛΙΟ
Η Κοίμησις της Θεοτόκου είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδοξίας και μία από τις πέντε επίσημες αργίες του ελληνικού κράτους. Στα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, ωστόσο, στην εορτή αυτή προσδόθηκε και μια έντονη πολιτική σηματοδότηση. Το παράδοξο κατά φύσιν, αλλά όχι απροσδόκητο στην πράξη, είναι ότι η εν λόγω σηματοδότηση δεν έγινε από έναν συντηρητικό πρωθυπουργό, αλλά από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ηγέτη της Αριστεράς, «διώκτη» ως εθρυλείτο της Εκκλησίας, «ακόλαστον» εις τα ερωτικά, υπέρμαχο του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας.
Μια μείζων πρωτοβουλία του, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 1981, ήταν να αποσυνδέσει τις Ενοπλες Δυνάμεις από ό,τι θεωρούσε ως υφέρποντα δεσμό με τη «Δεξιά» και ειδικότερα τη χούντα των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου 1967. Πέραν των πρακτικών μέτρων που εχρησιμοποίησε –αποστρατείες και τα παρόμοια–, προέβη ταυτοχρόνως και σε κίνηση άκρως συμβολική.
Μετέθεσε, λοιπόν, ο Ανδρέας Παπανδρέου την Ημέρα Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων στις 15 Αυγούστου, από την 29η Αυγούστου που είχε καθιερώσει η χούντα τιμώντας τη νίκη των εθνικών δυνάμεων στον Γράμμο και στο Βίτσι κατά των κομμουνιστών. Ο ίδιος προσωπικώς παρίστατο, για χρόνια, μαζί με τους αρχηγούς των Επιτελείων, σε δεξίωση στο θέρετρο των αξιωματικών στον Αγιο Ανδρέα. Η ημερομηνία του εορτασμού μετετέθη αργότερα στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Μια άλλη συμβολική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ότι το 1982 υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που παρέστη στους εορτασμούς της Παναγίας Σουμελά, όπου και για δεύτερη φορά θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, για να τιμήσει τα εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Ουδείς ανέμενε βεβαίως από έναν πολιτικό ηγέτη της Αριστεράς κινήσεις τόσο μεγάλης συμβολικής σημασίας, που αδιαμφισβητήτως εξυπηρετούσαν πολιτικές στοχεύσεις του.
Σήμερα, ένας νέος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέθεσε τη διοργάνωση των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στην κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, και οι πάντες διερωτώνται ποίο το ιδεολογικό στίγμα του θιάσου που θα μετέχει στις διάφορες εκδηλώσεις. Ο πολλαπλά αλλοπρόσαλλος και καταστροφικός Ανδρέας Παπανδρέου είχε τουλάχιστον στιγμές διαχρονικού διαλόγου με την Ιστορία και το αίσθημα του ελληνικού λαού, πέραν των οπαδών του και των ιδεολογικών του εμμονών.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post