Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Ελληνικό έχουν διατυπώσει και επιχειρήσεις αναπτύξεως ακινήτων και κατασκευαστικές αναφορικά με τις κατοικίες και τα άλλα οικιστικά έργα, όπως ο ουρανοξύστης στη μαρίνα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την έναρξη μιας περιόδου σχηματισμού στρατηγικών συνεργασιών ή και κοινοπραξιών κήρυξε η Lamda Development κατά την έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου 650 εκατομμυρίων ευρώ που έγινε αυτή την εβδομάδα. Και, όπως φαίνεται, ένας αριθμός εγχώριων και ξένων ομίλων έχουν ήδη ξεκινήσει ανεπίσημες επαφές με την εισηγμένη. Μιλώντας στους μετόχους του ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, εξήγησε πως το μοντέλο του Ελληνικού ευνοεί τον σχηματισμό κοινοπραξιών για την ανάπτυξη επιμέρους project. «Θέλουμε να κάνουμε ένα έργο που θα φέρει και ξένους επενδυτές». Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα συμμετοχής του ομίλου ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, στην ανάπτυξη κάποιων από τα τρία ξενοδοχεία (επιπλέον αυτού του καζίνο) απάντησε πως ονόματα σαν αυτό αλλά και του ομίλου Sani / Ikos, συμφερόντων και επενδυτικών κεφαλαίων του ομίλου Ανδρεάδη, αποτελούν εθνικούς πρωταθλητές, που μπορούν να συνδράμουν ως εταίροι της Lamda, η οποία έχει θέσει ως στόχο να φτιάξει μια «εθνική Ελλάδος» και μια «εθνική κόσμου» απαρτιζόμενη από επιχειρηματικούς ομίλους που θα μπουν στο project. Στην αγορά οψίμως έχει ακουστεί επίσης πως και η AGC, που αγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης και αναπτύσσει ξενοδοχείο στη Μύκονο, έχει προσεγγίσει την παραχωρησιούχο του Ελληνικού, με ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Ελληνικό έχουν διατυπώσει και επιχειρήσεις ανάπτυξης ακινήτων και κατασκευαστικές αναφορικά με τις κατοικίες και τα άλλα οικιστικά έργα, όπως ο ουρανοξύστης στη μαρίνα. Αλλωστε, όπως έχει αναφέρει ο κ. Αθανασίου σε συνέντευξή του στην «Κ» ήδη από το 2017, «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες ξένες εταιρείες, επενδυτές, διπλωματικές και επιχειρηματικές αποστολές για συμμετοχή στο project». Το ίδιο μήνυμα έδωσε και στη γενική συνέλευση αποκαλύπτοντας τη σχετική κινητικότητα.
Αλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda περιέγραψε αναλυτικά το χρηματοδοτικό σχήμα της πρώτης πενταετίας προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων (τραπεζικός δανεισμός ύψους 850 εκατ., ομολογιακό 150 εκατ., ίδια κεφάλαια 600 εκατ. και εκτιμώμενα έσοδα εκμετάλλευσης ύψους 400 εκατ.), αλλά ξεκαθάρισε πως ενδέχεται να μην εκταμιευθεί το σύνολο αυτών των 2 δισ., αφού πολλές από τις αναπτύξεις της πρώτης πενταετίας μπορεί να γίνουν από κοινού με άλλους εταίρους σε επιμέρους κοινοπραξίες, στις οποίες μπορεί να έχει απλώς τη μειοψηφία.
Δεδομένο είναι, εξάλλου, και το ενδιαφέρον των ελληνικών –και όχι μόνον– εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) για project όπως το business center στο ανατολικό τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.
Τα μόνα έργα, εκτός των υποδομών, που η Lamda δήλωσε πως θα αναπτύξει αυτοτελώς είναι τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό, αλλά και εκεί αναμένονται ηχηρές συνεργασίες.
Πέραν των κοινοπραξιών και των εμπορικών συμμαχιών, η Lamda αναμένεται να δεχθεί και (νέες) προτάσεις επενδύσεων στο μετοχικό της κεφάλαιο. Μπορεί ο όμιλος Λάτση να έχει εγγυηθεί το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου ύψους 650 εκατομμυρίων, αλλά θα το κάνει μόνο εφόσον υπάρχουν αδιάθετες μετοχές και εφόσον τις αδιάθετες αυτές μετοχές δεν τις ζητήσουν τρίτοι νέοι επενδυτές. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα, εφόσον ανακύψει ευκαιρία, να συμμετάσχουν από τώρα κάποιοι ξένοι ή Ελληνες που δεν έχουν τώρα θέση στη Lamda. Εξάλλου, η παρουσία στη γενική συνέλευση επενδυτικών τραπεζών όπως η Axia Ventures και ξένων κεφαλαίων όπως η Lansdowne Partners σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραπέμπει. Ομως, ακόμα και μετά την αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει κάποια ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών της Lamda ή πώληση συμμετοχής στη θυγατρική της, Hellinikon Global I, που θα ελέγχει το 100% του Ελληνικού.
Ισχυροί όμιλοι στα εμπορικά κέντρα
Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και από ελληνικούς ομίλους για τα εμπορικά κέντρα. Αν και η Lamda δήλωσε πως θα τα αναπτύξει μόνη της, καθώς διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία, δεν μπορεί να αποκλεισθεί να εκχωρηθούν συμμετοχές, ενώ θα υπάρξουν στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους μισθωτές.
Η Lamda θα αναπτύξει δύο εμπορικά στο Ελληνικό: Ενα, μεγαλύτερο από το The Mall, στη ναυτιλιακή πλευρά του ακινήτου και άλλο ένα περίπου 30.000 τετραγωνικών στη μαρίνα που βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Μεταξύ των μισθωτών η Lamda μπορεί να περιλαμβάνει από τώρα και την «Αττικά Πολυκαταστήματα» με την οποία άλλωστε διατηρεί ήδη εκτενή συνεργασία στο Golden Hall αλλά και στο The Mall.
Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις που κυοφορούνται, θυμίζουν πως το 2008 λίγο πριν από την έναρξη λειτουργίας του Golden Hall, η «Αττικά Πολυκαταστήματα» είχε υπογράψει μνημόνια συνεργασίας τόσο με την ιστορική βρετανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων Harvey Nichols όσο και με την αμερικανική Saks Fifth Avenue με το εμβληματικό πολυκατάστημα στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν.
Τα μνημόνια δεν ενεργοποιήθηκαν τότε, καθώς η κρίση της Lehman Brothers και κατόπιν η ελληνική κρίση χρέους επέβαλαν συντηρητικότερους σχεδιασμούς ανάπτυξης ένθεν και ένθεν των συνόρων. Τώρα όμως αναμένεται να ενεργοποιηθούν τέτοιες ή και άλλες συνεργασίες της «Αττικά Πολυκαταστήματα» για την ανάπτυξή της στο Ελληνικό και στα δύο εμπορικά κέντρα. Σημειώνεται πως το εμπορικό της μαρίνας θα είναι το πιο upscale από τα δύο. Επώνυμα διεθνή πολυτελή brands επίσης αναζητούν Ελληνες εταίρους για την είσοδό τους στο Ελληνικό, πληροφορείται η «Κ».
Έντυπηkathimerini.gr