Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών, ενώ η εμπορική λειτουργία του αγωγού προσδιορίζεται για τον Ιούλιο του 2021.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε μη αναστρέψιμη πορεία υλοποίησης πέρασε, 10 χρόνια μετά τον αρχικό του σχεδιασμό, ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και η Βουλγάρα ομόλογός του Temenuzhka Petkova υπέγραψαν προχθές στη Σόφια τη διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του IGB, καθώς και μια σειρά άλλων συμφωνιών που συνδέονται με την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηδάκης, που το τελευταίο δίμηνο παρενέβη για την επίλυση διαφόρων εμποδίων προκειμένου να καταστεί δυνατή η υπογραφή της Διακυβερνητικής, τον Απρίλιο του 2009 από τη θέση τότε του υπουργού Ανάπτυξης είχε υπογράψει το μνημόνιο κατανόησης Ελλάδας – Βουλγαρίας που έθεσε τις βάσεις για το γεωστρατηγικής σημασίας έργο για τις δύο χώρες. Ο ΙGB αποτελεί το πρώτο τμήμα του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου», ένα δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου που καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέσω του αγωγού IGB θα διασυνδεθεί το δίκτυο φυσικού αερίου της Ελλάδας με εκείνο της Βουλγαρίας και των άλλων βαλκανικών χωρών και εμμέσως με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Αυστρία, Ουκρανία).
Ο αγωγός έχει σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή και κατάληξη στην πόλη Stara Zagora της Βουλγαρίας, ενώ στην περιοχή της Κομοτηνής προβλέπεται η διασύνδεση με τον αγωγό ΤΑP.
Την ευθύνη για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του αγωγού έχει η εταιρεία ICGB AD, της οποίας μέτοχοι είναι η εταιρεία Bulgarian Energy Holding-BEH, με ποσοστό 50%, και η ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (IGI-POSEIDON), με ποσοστό 50%. Στην τελευταία μετέχουν η ΔΕΠΑ και η EDΙSON ισομερώς.
Σε αυτή τη φάση όλο σχεδόν το αέριο που θα μεταφέρει ο IGB θα προέρχεται από τον TAP, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το 2020 και θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά η δυναμικότητά του μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω προσελκύοντας και άλλους εξαγωγείς. Η δυνητική επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού είτε με επιπρόσθετες ροές από την Κασπία Θάλασσα είτε με εισαγωγές LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), εφόσον ο IGB συνδεθεί στο μέλλον με τον σχεδιαζόμενο σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή στρατηγική του «νοτίου διαδρόμου» φυσικού αερίου.
Η κατασκευή και λειτουργία του IGB αποτελεί σημαντικό μοχλό περαιτέρω ενίσχυσης της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς προάγει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και των οδεύσεων του φυσικού αερίου (που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση) και τη μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές εξαγωγές αερίου. Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι 3 δισ. κ.μ. αερίου με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισ. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών, ενώ η εμπορική λειτουργία του αγωγού προσδιορίζεται για τον Ιούλιο του 2021. H σύμβαση προμήθειας των σωλήνων που θα απαιτηθούν για την κατασκευή του έργου ανατέθηκε στην εταιρεία «Σωληνουργεία Κορίνθου», ενώ η κατασκευή ανατέθηκε στην «J&P Αβαξ».
Έντυπηkathimerini.gr