Αν ανήκετε στους γονείς με παιδί που πρέπει να φορέσει γυαλιά οράσεως, θα γνωρίζετε ήδη ότι δεν είναι κάτι ιδιαίτερα εύκολο για πολλούς…
λόγους. Τι κάνετε αν αρνηθεί να τα φορέσει; Και πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο ζευγάρι που θα ταιριάζει με τα γούστα του, αλλά θα αντέξει και στο χρόνο;
Καταρχήν, μην πανικοβάλλεστε και σκεφτείτε ότι είναι πιο εύκολο να πείσετε το παιδί σας να τα φοράει, αν του πείτε ότι αυτό δε χρειάζεται να συμβαίνει παρά λίγες ώρες μέσα στην ημέρα, ώστε το πρόβλημα να διορθωθεί σύντομα. Φυσικά, δεν είναι το ίδιο στην αντίθετη περίπτωση που το παιδί θα πρέπει να τα φοράει όλη την ημέρα. Εδώ, προτείνετέ του απλά να δοκιμάσει να τα φορέσει για μια μέρα. Αργά ή γρήγορα θα καταλάβει πόσο διαφορετικά θα του φαίνονται όλα έχοντας την όρασή του εκατό τοις εκατό και πόσο πολύ δυσκολεύεται να μη βλέπει καλά.
Επιλέξτε τα καλύτερα!
Και πάμε στο θέμα της επιλογής.
Σίγουρα θα ανακουφιστείτε αν μάθετε ότι οι περισσότερες εταιρίες κατασκευάζουν παιδικά γυαλιά πολύ πιο ανθεκτικά από των ενηλίκων ακριβώς επειδή προορίζονται για παιδιά που δε θα τα προσέξουν όσο ένας μεγάλος.
Επιπλέον, είναι απόλυτα ασφαλή μιας και συχνά γίνονται… ατυχήματα, ιδιαίτερα στο σχολείο. Για καλό και για κακό πάντως, ρωτήστε στο κατάστημα οπτικών από όπου θα τα αγοράσετε λεπτομέρειες για την εγγύησή τους, πόσο διαρκεί και τι καλύπτει, ώστε σε περίπτωση που θελήσετε να τα επισκευάσετε να γνωρίζετε αν κοστίζει περισσότερο αυτό ή η αγορά νέου σκελετού.
Οπωσδήποτε τα γυαλιά του παιδιού σας εκτός από ανθεκτικά (αν είναι δυνατόν άθραυστα!), θα πρέπει να είναι και της μόδας.
Λάβετε υπόψη το γούστο του παιδιού σας, τι του πηγαίνει και τι όχι, διαφορετικά είναι απίθανο να τα φορέσει ακόμα και από αντίδραση, αφήστε που υπάρχει και το ενδεχόμενο να το κοροϊδεύουν στο σχολείο, αν φαίνονται κάπως… περίεργα πάνω του.
Πριν από αυτό όμως, θα πρέπει να δώσετε σημασία στους φακούς. Ουσιαστικά, οι φακοί είναι αυτοί που θα λύσουν το πρόβλημα, ο σκελετός είναι απλά το περιτύλιγμα. Θα πρέπει να είναι λοιπόν, ανθεκτικοί στις γρατζουνιές, να μη σπάνε, να μην έχουν μεγάλο βάρος και να έχουν ισχυρή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Αν πρέπει να είναι χοντροί βάσει συνταγής, τότε θα επιλέξετε έναν όσο το δυνατό ελαφρύ σκελετό.
Είτε επιλέξετε πλαστικό, είτε μεταλλικό είναι πλέον το ίδιο από άποψη ανθεκτικότητας. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι τυχόν αλλεργίες που μπορεί να έχει το παιδί σε κάποιο υλικό, όπως το νικέλιο. Εκεί θα πρέπει να αναζητήσετε σκελετούς από υποαλλεργικά υλικά.
Αφού διαλέξετε σχέδιο, φροντίστε ο σκελετός να εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπό του, να κάθεται καλά στη μύτη του και ελέγξτε το ίδιο και μετά την τοποθέτηση των φακών.
Επειδή τα παιδιά αναπτύσσονται και μαζί αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ίσως χρειαστεί να πηγαίνετε συχνά στον οπτικό ώστε να τα αναπροσαρμόζει, να τα σφίγγει κλπ.
Μεγάλη σημασία πρέπει να δώσετε και στους βραχίονες, οι οποίοι θα πρέπει να κάμπτονται εύκολα, δηλαδή να «ανοίγουν» και να «κλείνουν» χωρίς να σπάνε, γιατί τα παιδιά δε βγάζουν τα γυαλιά τους ποτέ προσεκτικά.
Φυσικά, ούτε αυτοί θα πρέπει να έχουν μεγάλο βάρος, το υλικό τους δε θα πρέπει να ερεθίζει το δέρμα πίσω από τα αφτιά του παιδιού και ίσως να έχουν και στρογγυλεμένο τελείωμα που θα πιάνει όλο το αφτί για να στερεώνονται καλύτερα τα γυαλιά.
Τέλος, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ούτε υπερβολικά χαλαροί ούτε υπερβολικά σφιχτοί, ώστε το παιδί να μη δυσκολεύεται να βάζει και να βγάζει τα γυαλιά του.
Κι αν φοβάστε ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστείτε νέο ζευγάρι γιατί το βλαστάρι σας είναι κάπως ατίθασο και θα τα καταστρέψει, ρωτήστε στο κατάστημα μήπως προσφέρει την αγορά δεύτερου σκελετού σε πιο χαμηλή τιμή, έχετέ τον για ώρα ανάγκης και μην πετάξετε τη συνταγή του γιατρού.
Use Facebook to Comment on this Post