Επιμένει για Πρέσπες η Μόσχα

«Δεν παρεμβαίνουμε με κανένα τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντρ Γκρούσκο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Η Ρωσία θα εκφράσει την άποψή της» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, σχολίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντρ Γκρούσκο, ο οποίος απάντησε και στην Αθήνα τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα χαμηλώνει εν μέρει τους τόνους, διατηρεί εμφανώς ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της αρμοδιότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ. Πρακτικά, αυτό που μπορεί να κάνει η Μόσχα είναι να θέσει βέτο στην απόσυρση της ονοματολογικής διαφοράς ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ από την ημερήσια διάταξη του Σ.Α. του ΟΗΕ. Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες θα παρουσιάσει τη διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ως ένα πρόβλημα που δεν υφίσταται ως εκκρεμότητα για τα Ηνωμένα Εθνη. Σε αυτό το στάδιο η Ρωσία θα μπορούσε να θέσει βέτο. Σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, η διατήρηση του ονοματολογικού στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα επιφέρει κάποια ουσιαστική διαφορά, αλλά αποτελεί μια πιθανή κίνηση γοήτρου για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο, αναμένεται να φανεί τι ακριβώς σχεδιάζει επ’ αυτού η Μόσχα.

«Δεν παρεμβαίνουμε με κανένα τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, αλλά σε θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία θα εκφράσει την άποψή της», είπε ενδεικτικά ο κ. Γκρούσκο, τονίζοντας ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ έδωσε «γενικές εκτιμήσεις για το σύνολο αυτής της ιστορίας, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις, υπό ποια διεθνή πίεση διεξήχθησαν και σε σχέση με την πρωτοφανή παρέμβαση που επέδειξε η Δύση προκειμένου να επιτευχθούν κατανοητοί γεωπολιτικοί στόχοι». Χθες, στις ρωσικές αντιδράσεις απάντησε και το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. «Η συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνον δεν θίγει τα συμφέροντα τρίτων πλευρών αλλά ουσιαστικά συνεισφέρει στην περιφερειακή σταθερότητα, τη φιλία και τη συνεργασία και ως τέτοια αποτελεί παράδειγμα και μοντέλο για την επίλυση ανοικτών ζητημάτων μεταξύ των κρατών», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Στο διαδικαστικό επίπεδο, στην Αθήνα έχει κατατεθεί ήδη το τυπικό διάβημα από την ΠΓΔΜ που περιέχει όλες τις συνταγματικές αλλαγές και διασφαλίσεις της Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης των Πρεσπών. Χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ το σύνολο των αλλαγών που ψηφίστηκαν στη Βουλή της χώρας την περασμένη Παρασκευή. Τους νόμους υπογράφει ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, καθώς ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ αρνείται να το κάνει. Με τον ίδιο τρόπο και αφού παρακάμφθηκαν οι κωλυσιεργίες του κ. Ιβάνοφ, ορίστηκαν χθες τα αλβανικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα στην ΠΓΔΜ.

Οι διαρκείς κωλυσιεργίες του κ. Ιβάνοφ δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν με καταγγελία μομφής εναντίον του, όπως είχαν εισηγηθεί διάφορα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στην ΠΓΔΜ. Αλλωστε, η θητεία του λήγει στις 12 Μαΐου, κάτι που εκ των πραγμάτων ενδεχομένως οδηγήσει τη χώρα σε νέα κρίση. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ θα γίνει στις 21 Απριλίου και ο δεύτερος στις 5 Μαΐου. Το πρόβλημα για την ΠΓΔΜ είναι ότι και αυτές οι εκλογές θα γίνουν με βάση την υφιστάμενη απογραφή, ως εκ τούτου είναι πιθανόν να μην εκλεγεί τελικά πρόεδρος ούτε στον δεύτερο γύρο (απαιτείται συμμετοχή 40%).

Μίνι εμπλοκή με την επιτροπή

Σε μικρό κοινοβουλευτικό «πονοκέφαλο» για το κυβερνών κόμμα εξελίσσεται η υπόθεση της διαγραφής του κ. Σπ. Δανέλλη από το Ποτάμι, καθώς διαταράσσονται με αυτή την εξέλιξη οι υφιστάμενοι συσχετισμοί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα πρέπει κατ’ αρχήν να ψηφιστεί –όποτε έρθει– η συμφωνία των Πρεσπών, πριν εισαχθεί προς τελική έγκριση στην Ολομέλεια.

Αυτή τη στιγμή στην 55μελή επιτροπή εξακολουθεί μεν να υπάρχει έστω και οριακή πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας αποτελούμενη από τους 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Δανέλλη, έναντι των 27 συνολικά της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, δεν μπορεί θεσμικά να λειτουργήσει επιτροπή χωρίς να εκπροσωπείται ένα κόμμα, εν προκειμένω το Ποτάμι. Τούτου δοθέντος, αναμένεται να «ανασχηματιστεί» με απόφαση του προέδρου της Βουλής η εν λόγω επιτροπή, με την προσθήκη αφενός ενός εκπροσώπου του Ποταμιού, αλλά και τουλάχιστον ενός ακόμα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου ακριβώς να διαφυλαχθεί η «πλειοψηφία». Πέραν του συγκυριακού αυτού προβλήματος, ωστόσο, πηγές της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ανάλογο θεσμικό ζήτημα θα προκύψει αναμφίβολα για το σύνολο των επιτροπών, μετά το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *