xOrisOria News

Επιμένουν ελληνικά οι Κινέζοι επιχειρηματίες

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ξεκίνησε χθες Μεγάλη Πέμπτη στο Πεκίνο το 2ο Belt & Road Forum for International Cooperation, με προσκεκλημένους δεκάδες αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στην κινεζική πρωτοβουλία οικονομικής συνεργασίας συμπεριλαμβανομένου του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το forum θα διαρκέσει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου.

Από το 2013, οπότε και εκδηλώθηκε, η πρωτοβουλία αυτή του Πεκίνου επιδιώκει τον συντονισμό πολιτικών, συνδεσιμότητα υποδομών, ενίσχυση του εμπορίου, χρηματοπιστωτική συνεργασία και στενότερους δεσμούς μεταξύ των κρατών. Είναι μια πολιτική που έχει ως στόχο να σφραγίσει και να μεγεθύνει την ανάδυση της Κίνας ως παγκόσμιας οικονομικής υπερδύναμης. Στην Ελλάδα η παρουσία της Cosco στον Πειραιά αποτελεί αυτό που οι Κινέζοι αποκαλούν «το κεφάλι του δράκου», που ξεκινά από την Κίνα και καταλήγει στην Ευρώπη και αποτελεί μία από τις κορωνίδες της κινεζικής πρωτοβουλίας Belt & Road.

«Η κινεζοελληνική οικονομική συνεργασία έχει εισέλθει στην εποχή 2.0 και το κινεζικό κεφάλαιο προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο προς την ελληνική αγορά», αναφέρουν διπλωματικές πηγές της Κίνας στην «Κ», συμπληρώνοντας πως η παρουσία της Cosco εδώ μετά την εξαγορά του ΟΛΠ το 2016 ενισχύει ιδιαιτέρως την εμπιστοσύνη των κινεζικών εταιρειών και προσθέτοντας πως «η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με την ελληνική πλευρά ολοένα και περισσότερο». Γι’ αυτό και αναζητούν πλέον νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, στον τομέα της ενέργειας, και υπό προϋποθέσεις ακόμα και στην από κοινού εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Εμπόριο, ακίνητα, τουρισμός, υποδομές, ιδιωτικοποιήσεις και τεχνολογία βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θεωρεί το έργο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά σημαντικό σημείο για την ανάπτυξη της πολιτικής «Μία Ζώνη και ένας Δρόμος». Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ χαρακτηρίζει το έργο αυτό «Κεφάλι του Δράκου» της κινεζοελληνικής ή, ακόμα περισσότερο, της κινεζοευρωπαϊκής συνεργασίας. «Η επιτυχής εξαγορά του ΟΛΠ από την Cosco επιδεικνύει στους διεθνείς επενδυτές την αποφασιστικότητα και την ειλικρίνεια της ελληνικής κυβέρνησης στην ανάπτυξη της οικονομίας και της έλξης ξένων επενδύσεων, κάτι το οποίο αποτελεί χαρμόσυνο νέο για τους Κινέζους επιχειρηματίες που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενισχυθεί ο ενθουσιασμός των εταιρειών μας να επενδύσουν στην Ελλάδα», σημειώνουν στην «Κ» οι ίδιες πηγές.

Η State Grid της Κίνας, η China State Construction Engineering Corporation και η China Machinery Engineering Corporation έχουν επενδύσει ή ενεργά ασχοληθεί ή παρακολουθούν στενά μεγάλα έργα ιδιωτικοποίησης, προσδίδοντας νέα δυναμική στο κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Επιπλέον, ο όμιλος Alibaba, ο μεγαλύτερος ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, ο όμιλος Διεθνούς Κινεζικής Τηλεόρασης, η Τράπεζα Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας και η Τράπεζα της Κίνας έχουν όλοι στείλει αντιπροσωπείες στην Ελλάδα.

Επενδεδυμένα κεφάλαια

Ηδη, οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αθροίζουν περί τα 7,1 δισ. ευρώ και συμπεριλαμβάνουν, πέραν της Cosco η οποία έχει υλοποιήσει ή δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 1,8 δισ., τις χρηματοδοτήσεις σε Ελληνες εφοπλιστές για ναυπηγήσεις νεότευκτων εμπορικών πλοίων, άλλες υποδομές, ενέργεια, ακίνητα αλλά και ομόλογα. Οι χρηματοδοτήσεις στην ελληνική ναυτιλία υπολογίζονται σε άλλα 3 δισ. ευρώ, ενώ άλλες κινεζικές επιχειρήσεις όπως οι ZTE Corporation, Huawei, State Grid κ.λπ. έχουν τοποθετήσει στη χώρα επιπλέον ένα δισ. ευρώ. Επίσης, περισσότεροι από 2.400 Κινέζοι πολίτες και στελέχη επιχειρήσεων έχουν αποκτήσει άδεια παραμονής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «χρυσής βίζας» που χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, με κτηματομεσιτικούς κύκλους να αθροίζουν το συνολικό καταβληθέν κεφάλαιο σε έως και ένα δισεκατομμύριο. Επιπλέον, κινεζικά κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί περισσότερο σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια με συνολική αξία πέριξ των 300 εκατ. ευρώ.

Στο Πεκίνο ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Πεκίνο μετέβη χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο κ. Τσίπρας θα εκφωνήσει ομιλία σήμερα στη στρογγυλή τράπεζα των ηγετών με θέμα την «Ενίσχυση της συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης». Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζεται ότι η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί απόδειξη της στρατηγικής παρουσίας της Κίνας στην Ελλάδα, ενώ ακόμη επισημαίνεται ότι την επόμενη περίοδο η σινοελληνική παρουσία θα αυξηθεί με συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κατά την παραμονή του στην Κίνα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τον Γουάνγκ Γιανγκ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και τέταρτο στην ιεραρχία του κόμματος.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post