Σύμφωνα με την εφορία, αφερέγγυο –που θα πρέπει να καταβάλει εγγύηση– νοείται και κάθε πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, σε διαδικασία εξυγίανσης, καθώς και κάθε πρόσωπο που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση του νόμου Κατσέλη.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μόνο με την καταβολή εγγύησης θα μπορούν να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας όσοι φορολογούμενοι είχαν ασκήσει κατά το παρελθόν επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυοι αφήνοντας πίσω τους ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές άνω των 100.000 ευρώ.
Οπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, οι διατάξεις που ψηφίστηκαν το προηγούμενο έτος ενεργοποιούνται, και το προσεχές διάστημα θα εκδοθούν και οι υπουργικές αποφάσεις.
Οσοι λοιπόν επιθυμούν να προχωρήσουν στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει πληρώσουν εγγύηση τουλάχιστον 15.000 ευρώ στην εφορία, εφόσον είχαν στο παρελθόν οφειλές από φόρο εισοδήματος, παρακρατούμενο φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ και πρόστιμα.
Συγκεκριμένα, η εφορία θα απαιτεί εγγύηση από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που πρόκειται να ασκήσει δραστηριότητα επιχειρηματικού περιεχομένου εάν:
α) Το ίδιο το φυσικό πρόσωπο οποτεδήποτε κατά το τρέχον και τα προηγούμενα πέντε έτη, πριν από την υποβολή της δήλωσης έναρξης, πτώχευσε ή κατέστη αφερέγγυο ή υπήρξε διευθυντής, πρόεδρος, διαχειριστής, διευθύνων σύμβουλος ή πρόσωπο εντεταλμένο στη διοίκηση νομικού προσώπου ή οντότητας ή ήταν «συνδεδεμένο πρόσωπο» με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που πτώχευσε ή κατέστη αφερέγγυο.
β) Μέτοχος με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 33% ή εταίρος ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας υπήρξε οποτεδήποτε κατά το τρέχον και τα πέντε προηγούμενα φορολογικά έτη, πριν από την υποβολή της δήλωσης έναρξης, διευθυντής, πρόεδρος, διαχειριστής, διευθύνων σύμβουλος ή πρόσωπο εντεταλμένο στη διοίκηση νομικού προσώπου ή οντότητας ή ήταν «συνδεδεμένο πρόσωπο» με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που πτώχευσε ή κατέστη αφερέγγυο. Η εγγύηση θα απαιτείται, υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι η πτώχευση ή άλλη αφερεγγυότητα είχε ως αποτέλεσμα να οφείλεται στη φορολογική διοίκηση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης έναρξης συνολική βασική ληξιπρόθεσμη φορολογική οφειλή από φόρο εισοδήματος, φόρο προστιθέμενης αξίας, παρακρατούμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών και πρόστιμα, τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Αφερέγγυο νοείται και κάθε πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, σε διαδικασία εξυγίανσης, καθώς και κάθε πρόσωπο που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση του νόμου Κατσέλη. Για τα φυσικά πρόσωπα που προβαίνουν σε νέα έναρξη εργασιών και κατά την άσκηση προηγούμενης δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου ο ΑΦΜ τους είχε ανασταλεί ή πληρούνται οι προϋποθέσεις αναστολής αυτού, θα απαιτείται η κατάθεση εγγύησης. Το ύψος της εγγύησης θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 15.000 ευρώ και θα προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της φοροδιαφυγής, τον λόγο της αναστολής και την τυχόν υποτροπή.
Ερχονται ρυθμίσεις
Στο επιχειρησιακό σχέδιο γίνεται αναφορά και στο ενδεχόμενο θέσπισης νέων ρυθμίσεων χρεών με αυξημένο αριθμό δόσεων (π.χ. 120 δόσεις) με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων για τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επίδραση στα έσοδα και στην επίτευξη του ετήσιου στόχου. Ουσιαστικά και η ΑΑΔΕ προαναγγέλλει τις δύο νέες ρυθμίσεις: της τελευταίας ευκαιρίας που θα προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε 120 δόσεις και της πάγιας ρύθμισης, όπου εξετάζεται οι δόσεις από 12 που είναι σήμερα να φθάσουν τις 36-48.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr