Ο ιός παραμένει στο σώμα για πάντα μετά την αρχική λοίμωξη, παρουσιάζοντας εξάρσεις και υφέσεις.
Τεράστιο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού μολύνεται από τον ιό του απλού έρπητα, όμως μόλις το 25% εμφανίζει συχνά τα χαρακτηριστικά εξανθήματα.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ούμεο υποστηρίζουν ότι η λοίμωξη από τον HSV-1 διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ, επειδή όσο μεγαλώνουμε το ανοσοποιητικό μας αποδυναμώνεται. Έτσι, ο ιός βρίσκει την ευκαιρία να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο.
Αποτέλεσμα είναι να εκκινεί η διαδικασία που οδηγεί στην εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής πάθησης. Σχηματίζονται στον εγκέφαλο πλάκες, ενώ παράλληλα τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν και καταστρέφονται οι δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ τους. Κατά συνέπεια, παρατηρείται απώλεια μνήμης και μειωμένη γνωστική λειτουργία γενικότερα.
Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα άτομα που δεν εκδηλώνουν Αλτσχάιμερ παράγουν μικρότερη ποσότητα αμυλοειδούς –της ουσίας που αποτελεί τις πλάκες στον εγκέφαλο– ή έχουν την ικανότητα να το απομακρύνουν από τον οργανισμό τους.
Η νεοανακαλυφθείσα σχέση μεταξύ έρπητα και Αλτσχάιμερ μπορεί να συμβάλλει στην εξεύρεση νέων προληπτικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων για το συγκεκριμένο τύπο άνοιας. Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τον έρπητα, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη βοήθεια αντι-ϊικών φαρμάκων.
Προκειμένου να καταλήξουν στη σχέση του ιού με τη νευροεκφυλιστική πάθηση, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο επιμέρους μελέτες. Στην πρώτη συμμετείχαν 3.432 άτομα και τα ερευνητικά δεδομένα κάλυπταν περίοδο 11 περίπου ετών. Στη δεύτερη αναλύθηκαν 360 δείγματα από την Ιατρική Βιοτράπεζα του Πανεπιστημίου του Ούμεο. Τα δείγματα προέρχονταν από ασθενείς με Αλτσχάιμερ και είχαν ληφθεί κατά μέσο όρο 9,6 χρόνια πριν την επίσημη διάγνωση της νόσου. Αναλύθηκαν επίσης 360 δείγματα από άτομα που δεν είχαν εκδηλώσει Αλτσχάιμερ.
Ο λοίμωξη από τον ίο του απλού έρπητα φάνηκε να διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ στο μέλλον.