Ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε ότι η ανάρτηση Πολάκη κατά του υποψηφίου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου (διακρίνεται πίσω από τον πρόεδρο της Ν.Δ.) δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη, ενώ και οι συνεργάτες του βλέπουν πολυεπίπεδα πολιτικά οφέλη από την πρόταση μομφής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί να περάσει έτσι ακόμη και αυτή η χυδαιότητα!» Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η επίμαχη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο μετρούσε ήδη αρκετές ώρες στον «αέρα» –από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας– και δεν είχε υπάρξει καμία αντίδραση από την κυβέρνηση. «Νόμιζα ότι και η αθλιότητα έχει όρια. Εκανα λάθος. Ντροπή, κ. Τσίπρα, που κρατάτε τον φαύλο Πολάκη στην κυβέρνησή σας», σχολίαζε νωρίς το πρωί της Τρίτης μέσω Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λίγο αργότερα, εμφανίστηκε στο γραφείο του στη Βουλή και ανακοίνωσε στους στενούς του συνεργάτες την απόφασή του να καταθέσει η Ν.Δ. πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη προέβλεψαν την αντίδραση του πρωθυπουργού, που μετέτρεψε την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης. Εξάλλου, είχε καλύψει και στο παρελθόν ακόμα και έκνομες, όπως ειπώθηκε, ενέργειες του κ. Πολάκη (η πρόσφατη απαξιωτική επίθεση που εξαπέλυσε σε δικαστές, κατονομάζοντάς τους μάλιστα δημοσίως), ενώ η σχέση τους δεν είναι μόνον πολιτική, αλλά και προσωπική, αφού ο πρωθυπουργός επιλέγει τη συντροφιά του και στις διακοπές του. Στην Πειραιώς μάλιστα δεν θεωρούν τυχαίο ότι όλες οι αιτήσεις άρσεις ασυλίας του κ. Πολάκη που έχουν έρθει στη Βουλή έχουν απορριφθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς με εντολή Τσίπρα.
Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, που πήρε «στην πλάτη του», όπως έλεγαν στην Πειραιώς, τον κ. Πολάκη, ταυτιζόμενος πλήρως με τον υπουργό του, δεν ήταν έκπληξη για την Πειραιώς. Στην προαναφερθείσα σύσκεψη, εξάλλου, συζητήθηκε ότι, αν ο κ. Τσίπρας τον απέπεμπε, θα ήταν σαν να το είχε κάνει καθ’ υπαγόρευσιν του κ. Μητσοτάκη. Ηταν αναμενόμενη η κάλυψη που θα παρείχε ο πρωθυπουργός στον υπουργό του και οι συνέπειες αυτής της επιλογής, παρότι εκ του αποτελέσματος προκύπτει, όπως έλεγαν στελέχη της Πειραιώς, ότι πρόκειται για μεγάλο στρατηγικό λάθος του κ. Τσίπρα που δικαιώνει την κίνηση του κ. Μητσοτάκη.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν άφησε ούτε μία αιχμή έναντι του κ. Πολάκη και τον κάλυψε πλήρως, αλλά και το πρωτοφανές για τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ φαινόμενο στελεχών και υπουργών που βγαίνουν εκτός γραμμής «αδειάζοντας» τον κ. Πολάκη, δείχνει, σύμφωνα με την Πειραιώς, ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και το κοινό αίσθημα. Η αιχμή του προέδρου της Ν.Δ. μία ημέρα μετά την προαναγγελία της πρότασης μομφής ότι ο κ. Τσίπρας «είναι μόνος στο ίδιο του το κόμμα» επιδίωκε να τονίσει αυτή ακριβώς τη διάσταση.
Θα φροντίζει, εξάλλου, να την υπογραμμίζει η Πειραιώς και στον δρόμο μέχρι την πρόταση μομφής, η οποία θα κατατεθεί μετά το Πάσχα. Η Ν.Δ. θα συντηρεί την υπόθεση μέχρι τέλους, πολλώ δε μάλλον αφού ο αναβρασμός στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εμμέσως πλην σαφώς αποτελεί και αμφισβήτηση της επιλογής του κ. Τσίπρα να τον καλύψει πλήρως. Ούτως ή άλλως, οι μάσκες θα πέσουν στη σχετική συζήτηση, όπου η Ν.Δ. θα επιμείνει να μιλάει για το «ήθος Πολάκη» και τους μιμητές του, παρότι θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας με τη μετατροπή της συζήτησης σε ψήφο εμπιστοσύνης θα επιδιώξει να μιλήσει για οτιδήποτε άλλο πλην αυτού.
Το λάθος του πρωθυπουργού, λένε στην Πειραιώς, ήδη αποδομείται εκ των έσω. Αλλά δεν είναι το μόνο. Πολλές από τις κινήσεις που ο κ. Τσίπρας θεωρούσε «ματ» αποδείχτηκαν λάθη που έγιναν μπούμερανγκ για τον ίδιο και την κυβέρνηση. Από την υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι τη συνταγματική αναθεώρηση, το αφήγημα περί «ακροδεξιάς Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη» και αυτό της μάχης κατά της διαπλοκής, τα αφηγήματα καταρρέουν υπό το βάρος της πραγματικότητας. Στο Σκοπιανό, είναι προφανές από επίσημες δηλώσεις του ιδίου του κ. Τσίπρα και στελεχών του ότι η κυβέρνηση επιδίωκε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Και, πάντως, δεν επιδίωξε τη συναίνεση, θυμίζουν στην Πειραιώς, καθώς στόχος του ήταν να προκαλέσει ρήγματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως στη Ν.Δ. Δεν πέτυχε.
Πολιτικό «αυτογκόλ»
Το ίδιο ισχύει με τη «σημαία» της μάχης κατά της διαπλοκής, καθώς στη Ν.Δ. δεν κουράζονται να επισημαίνουν ότι η υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη σηματοδοτεί ακριβώς το αντίθετο, θυμίζουν το φιάσκο της Μυρσίνης Λοΐζου, ενώ θα επιμείνουν μέχρι τέλους και στην υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη.
Το μεγαλύτερο πολιτικό «αυτογκόλ», όμως, του κ. Τσίπρα για την Πειραιώς ήταν η συνταγματική αναθεώρηση. Από την αρχική εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ν.Δ. δεν θα μετείχε στη διαδικασία και άρα θα μπορούσε να την κατηγορήσει ότι δεν ήθελε την αναθεώρηση, στις παλινωδίες ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ακόμη και ως προς τη διατύπωση των αναθεωρητέων άρθρων, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε να ψηφίσει από κοινού με τη Ν.Δ. κάποια άρθρα. Επιπλέον, όμως, της προσέφερε τη δυνατότητα να διαμορφώσει η ίδια το περιεχόμενο των άρθρων ακόμη και με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Το βασικότερο, εφόσον η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσέφερε στον κ. Μητσοτάκη καθαρή τετραετία χωρίς «παρένθεση», με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς θα μπορεί να την αποσυνδέσει από την πρόκληση εθνικών εκλογών.
Η συμμαχία με τoν Βέμπερ
Ικανοποίηση επικρατεί στην Πειραιώς, καθώς και στους επιτελείς της καμπάνιας του Μάνφρεντ Βέμπερ και του ΕΛΚ, για την εκδήλωση της περασμένης Τρίτης στο Ζάππειο, με την οποία ο κ. Βέμπερ –με «σημαία» τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.– κήρυξε την έναρξη της τελικής φάσης της καμπάνιας του. Αρμόδιες πηγές μιλούσαν για πετυχημένη εκδήλωση τόσο επικοινωνιακά όσο και σε ουσία, καθώς οι συμβολισμοί ήταν ισχυροί και χρήσιμοι πολιτικά και για τις δύο πλευρές. Πέρα από το γεγονός ότι οι δύο άνδρες, εκτός από πολιτική, έχουν και φιλική σχέση, η επιλογή του κ. Βέμπερ να «σφυρίξει» την έναρξη της τελικής μάχης από την Αθήνα, δηλαδή από μια χώρα του ευρωπαϊκού Νότου, δεν ήταν τυχαία. Πηγές από το ΕΛΚ έλεγαν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. θεωρούνται σήμερα η μόνη αξιόπιστη δύναμη στον Νότο, γι’ αυτό και έχουν περίοπτη θέση στην καμπάνια. Σε ό,τι αφορά τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή έχει τη στήριξη δέκα πρωθυπουργών της ομάδας της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Κυρίως, όμως, έχει στήριξη από το Μόναχο (CSU) και από το Βερολίνο, τόσο από την Αγκελα Μέρκελ όσο και από τη διάδοχό της στην ηγεσία του CDU Ανεγκετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη, πηγές της Πειραιώς σημείωναν ότι ακόμη κι αν οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μετά τις ευρωεκλογές δυσκολέψουν την τοποθέτηση του κ. Βέμπερ στο τιμόνι της Κομισιόν, ο Βαυαρός πολιτικός θα παραμείνει ισχυρός παίκτης και δεν θα ξεχάσει όσους τον στήριξαν.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post