Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αιγύπτιο επιχειρηματία.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με τον επικεφαλής του μεγάλου επενδυτικού ομίλου Orascom Investment Holding Group, Ναγκίμπ Σαουίρις, συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα. Κατά τη συνάντηση, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε στον συνομιλητή του ότι «αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα η ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων». Γι’ αυτό τον λόγο είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα. Από την πλευρά του ο κ. Σαουίρις δήλωσε φίλος της Ελλάδας και έτοιμος να κάνει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. Ο Ν. Σαουίρις είναι ο δεύτερος πιο πλούσιος Αιγύπτιος. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία του ανέρχεται σε 2,9 δισ. δολ. (περίπου 2,6 δισ. ευρώ).
Στη χώρα μας έγινε γνωστός από την επένδυσή του στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Wind Telecommunications το 2007. Η επένδυση ωστόσο αυτή «δεν του βγήκε» και εκτιμάται ότι μέχρι το 2011, που αποχώρησε από την εταιρεία, είχε επενδύσει περί τα 650 εκατ. ευρώ. Παρά όμως την ατυχή επένδυση συνέχισε να κινείται στην ελληνική πραγματικότητα. Ο ίδιος είναι τακτικός επισκέπτης της Μυκόνου και έχει γίνει γνωστός για τον πολυτελή τρόπο ζωής που διάγει στο Νησί των Ανέμων. Απέκτησε ακίνητα (πολυτελείς κατοικίες) στη χώρα μας και κατά καιρούς είχε εκφράσει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα και τουριστικές επιχειρήσεις. Η κρίση ωστόσο της ελληνικής οικονομίας δεν επέτρεψε τελικά να προβεί σε κάποια σημαντική επένδυση. Με τη χθεσινή ωστόσο συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον παραμένει ζωηρό.
Ο κ. Σαουίρις έχει επενδύσει προσωπικά στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και στην εξόρυξη χρυσού. Η κίνηση ωστόσο που καταδεικνύει το υψηλό επιχειρηματικό ρίσκο που αναλαμβάνει ο ίδιος είναι η επένδυση που πραγματοποίησε στη Βόρεια Κορέα και αφορά την ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη χώρα. Αντίστοιχη κίνηση είχε πραγματοποιήσει και στο Ιρακ κατά την επιχείρηση ανόρθωσης της χώρας από τους Αμερικανούς.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr