Ε.Ε.: Η στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη

Ε.Ε.: Η στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη

shutterstock

Υπερψηφίστηκε η πρώτη έκθεση για τη στρατηγική της Ε.Ε. σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τη ρομποτική στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει αρχών όπως, διαφάνεια, υπευθυνότητα, δικαιοσύνη, ενώ συμπεριλήφθηκε και η ανάγκη ενός κώδικα ηθικής για εκείνες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Η έκθεση είχε πρόσφατα εγκριθεί (με 49 υπέρ, και μόλις 1 κατά) στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας.
Ως εισηγήτρια της έκθεσης εκ μέρους της ομάδας S&D, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, έθεσε ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη της τεχνολογίας για το ΑΙ και τη δημιουργία κέντρων αριστείας.

Επίσης έθεσε το θέμα της κατάχρησης από μεγάλες εταιρίες πρακτικές «ανίχνευσης συναισθημάτων» των χρηστών από τις πλατφόρμες καθώς με βάση αυτή την επικίνδυνη πρακτική οι εταιρίες πλατφορμών μπορούν με άγνοια των πολιτών να αποσπάσουν πολύτιμες προσωπικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας τα δεδομένα μας για στοχευμένες διαφημίσεις ή πουλώντας τα σε διάφορους ενδιαφερόμενους, από ασφαλιστικές εταιρίες μέχρι σε κυβερνήσεις και κόμματα. Με τροπολογία της κατάφερε να συμπεριληφθεί δέσμευση της Επιτροπής να τεθούν ποινικές ευθύνες σε εταιρίες που θα χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους, ενώ διασφαλίστηκε και η προστασία από διακρίσεις που μπορεί να επιφέρει ένας αλγόριθμος.

Επίσης πέρασε τροπολογία με την οποία η Επιτροπή θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών που θα επιλέγουν να ζουν «offline», ενώ κατάφερε να συμπεριληφθεί σημαντική τροπολογία με την οποία ζητά από την Επιτροπή να εξασφαλίζει την έρευνα ΑΙ που διενεργείται με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια Θα πρέπει δηλαδή να μένουν τα πνευματικά δικαιώματα της πατέντας ΑΙ στα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έτσι ώστε να αποφεύγεται υ υποβάθμιση της ευρωπαϊκής έρευνας.
Με δήλωσή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέφερε «Η υιοθέτηση της έκθεσης ΑΙ δηλώνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ανάπτυξης της Τεχνητής νοημοσύνης. Πρέπει οι πολίτες να νοιώθουν εμπιστοσύνη ότι οι εκπρόσωποί τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων θα κάνουν ότι μπορούν με σκοπό να προασπίσουν τα δικαιώματα τους στην ασφάλεια και να προστατέψουν την προσωπική τους ζωή. Καταφέραμε να περάσουμε σημαντικές τροπολογίες που βάζουν φρένο σε επικίνδυνες πρακτικές που μπορεί να υιοθετήσουν διεθνείς εταιρίες και να οδηγήσουν σε διεύρυνση των ανισοτήτων αλλά και προστασία από χάκερ που με τεχνικές "deepfake"μπορούν να ανατρέψουν ακόμα και την αντίληψη της πραγματικότητας».

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *