τοποθετηθεί ξεχωριστή επίστρωση που απωθεί το νερό, σε μια προσπάθεια να κατασκευάσουν καινούργια προϊόντα, όπως για παράδειγμα παράθυρα που θα καθαρίζονται από μόνα τους.
Κοιτώντας ξανά ένα βίντεο υψηλής ευκρίνειας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, οι σταγόνες του νερού δεν κυλούν απλά επάνω σε αυτές τις επιφάνειες. Μερικές φορές αναπηδούν στον αέρα και απωθούνται. Όταν συμβαίνει αυτό, οι σταγόνες δημιουργούν ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, είναι υπαρκτή η πιθανότητα να μπορεί να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια από το συμπυκνωμένο αέρα με σταγονίδια του περιβάλλοντος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με το να τοποθετηθούν δύο ιδιαίτερα αδιάβροχες μεταλλικές πλάκες σε έναν εξωτερικό χώρο. Τα σταγονίδια του νερού θα αναπηδούσαν από τη μία πλάκα στην άλλη, δημιουργώντας ηλεκτρικό φορτίο στη πορεία τους.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές είναι προσγειωμένοι διότι αφενός το όλο εγχείρημα βρίσκεται για την ώρα σε πειραματικό στάδιο και αφετέρου η ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να παραχθεί από σταγονίδια, ακόμη και να μπορέσει στη πράξη να γίνει, δε θα είναι ηλεκτρισμός υψηλής πυκνότητας ισχύς, αλλά χαμηλής. Δηλαδή δε θα μπορεί να τροφοδοτηθεί με ηλεκτρισμό μία ολόκληρη πόλη, όμως πολύ πιθανόν να μπορεί να τροφοδοτηθεί με ηλεκτρισμό η μπαταρία ενός κινητού τηλεφώνου όταν ο κάτοχός του βρίσκεται στην εξοχή.
Η επιστημονική ομάδα δουλεύει αυτό το διάστημα πάνω σε ένα πρωτότυπο μοντέλο, για να αποδείξουν ότι μπορεί να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια από τέτοια φορτισμένα σωματίδια. Οι επιστήμονες ευελπιστούν να το έχουν καταφέρει στο εργαστήριο κάποια στιγμή μέσα στο 2014.
ecotimes.gr