Ηλεκτρονικός τροχονόμος του Δημοσίου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι συναρμόδιο για τη διαχείριση των δεδομένων όλου του δημόσιου τομέα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τέσσερις είναι οι βασικές αλλαγές που επιφέρει στις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του νέου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το πολυνομοσχέδιο το σχετικό με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των υπουργείων. Το σχέδιο νόμου που έχει αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, ορίζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

1. Συναρμόδιο για τη διαχείριση των δεδομένων όλου του δημόσιου τομέα.

2. Υπεύθυνο για την αλλαγή των διαδικασιών σε όλο το μήκος του δημόσιου τομέα.

3. Διαχειριστή όλων των δημόσιων φορέων με καθήκοντα επεξεργασίας και μετάδοσης δεδομένων (π.χ. Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, ΗΔΙΚΑ, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας κ.ά.).

4. Επαναπατρίζει τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τις ψηφιακές τεχνολογίες στο υπουργείο.

Αναφορικά με το τελευταίο, με τον νέο νόμο δημιουργείται Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΥΔΕ – ΤΠΕ), ενώ καταργείται η πρώην επιτελική δομή που είχε δημιουργηθεί στο πρώην υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα αναλάβει το ίδιο τη διαχείριση πόρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το υφιστάμενο ΕΣΠΑ και αφορά έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και η διαχείρισή τους σήμερα βρίσκεται στο υπ. Ανάπτυξης.

Οι πιο σημαντικές μεταβολές αναμφίβολα είναι η συναρμοδιότητα στα δεδομένα του Δημοσίου και το γεγονός ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθίσταται ο «τροχονόμος» των γραφειοκρατικών διαδικασιών του Δημοσίου. Το σχέδιο νόμου παρέχει τη δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου στις διαδικασίες λειτουργίας του συνόλου των κρατικών υπηρεσιών. Σε κάθε δημόσιο φορέα ορίζεται διοικητική ομάδα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία είναι σε επαφή με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την καταγραφή όλων των διαδικασιών του φορέα.

Ετσι δημιουργείται το μητρώο διαδικασιών του δημόσιου τομέα. Στη συνέχεια, οι διαδικασίες αξιολογούνται και προσαρμόζονται κατάλληλα, δηλαδή είτε καταργούνται είτε τροποποιούνται προς την κατεύθυνση της απλοποίησης (ψηφιακός μετασχηματισμός).

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο δημιουργούνται τμήματα που ασχολούνται με τον σχεδιασμό απλούστευσης διαδικασιών, αξιολόγησης διαδικασιών, μητρώου διαδικασιών, οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών μιας στάσης διοικητικών κωδικοποιήσεων κ.ά. Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα και στοίχημα της νέας κυβέρνησης, το οποίο ωστόσο πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη.

Η δεύτερη τομή είναι η ανάληψη συναρμοδιότητας στα δεδομένα όλου του δημόσιου τομέα. Τον ρόλο του διαχειριστή των δεδομένων θα αναλάβει η Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, που μετονομάζεται σε Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσίου Τομέα (ΓΓΠΣΔΔ). Επικεφαλής στη γραμματεία αυτή έχει οριστεί ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, γνώστης της κατάστασης, αφού είχε διατελέσει και στο παρελθόν ΓΓΠΣ.

Επίσης, η ΓΓΠΣΔΔ θα αναλάβει τη διαχείριση της μοναδιαίας ψηφιακής ταυτότητας (eID) κάθε Ελληνα με βάση τα πρότυπα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακόμα, η γενική γραμματεία θα αναλάβει τη λειτουργία της κυβερνητικής πύλης (e-Gov portal) η οποία θα παρέχει μοναδιαία πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές πύλες του Δημοσίου. Στην πράξη, η ΓΓΠΣΔΔ θα αναβιώσει την πύλη «Ερμής», η οποία μάλλον έχει ξεχαστεί από τους Ελληνες πολίτες.

Τέλος, το πολυνομοσχέδιο ορίζει ότι στην αρμοδιότητα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιέρχεται μια σειρά φορέων, όπως το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η Διεύθυνση Διαχείρισης, Ανάπτυξης και Υποστήριξης Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) κ.ά. Οι περισσότεροι φορείς μετονομάζονται, όπως επίσης και ο ΕΛΔΟ που μετονομάζεται σε Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ).

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *