Η εφημερίδα New York Post αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι οι δύο άντρες κατέθεσαν ξεχωριστές μηνύσεις για τις εταιρείες Chobani και Φάγε και υποστηρίζουν ότι σκόπιμα αποκρύπτεται η ποσότητα ζάχαρης του γιαουρτιού, που στην πραγματικότητα, όταν το γιαούρτι είναι με γεύσεις, η ζάχαρη είναι περισσότερη από όση περιέχεται σε ένα παγωτό!
Στις αγωγές αναφέρεται επίσης ότι η εταιρεία ελληνικού γιαουρτιού Chobani, που ιδρύθηκε από Τούρκο μετανάστη στις ΗΠΑ, περιέχει χυμό ζαχαροκάλαμου που είναι το ίδιο με την ζάχαρη, αλλά το αποκρύπτει στην ετικέτα με την ένδειξη των συστατικών και το παρουσιάζει μόνο στην ένδειξη των γλυκαντικών, αποκρύπτοντας από τους καταναλωτές ότι το γιαούρτι που αγοράζουν με 0% ζάχαρη στην πραγματικότητα περιέχει ζάχαρη!
Οι μηνυτές ισχυρίζονται, ότι, έτσι, ενώ το ελληνικό γιαούρτι κυκλοφορεί στην αγορά ως προϊόν υγιεινής διατροφής στην πραγματικότητα περιέχει περισσότερη ζάχαρη από ένα παγωτό και γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά και για την αμφισβητούμενη ελληνική προέλευση του προϊόντος, οι μηνυτές ζητούν να τους επιδικαστεί αποζημίωση.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της εταιρείας Chobani αντικρούουν τους μηνυτές, ισχυριζόμενοι ότι, όπως τα μάφινς είναι αγγλικό προϊόν, όπου και αν παράγονται και οι τηγανητές πατάτες αποκαλούνται french fries, χωρίς απαραίτητα να φτιάχνονται στην Γαλλία, έτσι και το ελληνικό γιαούρτι αποκαλείται «ελληνικό», είτε παρασκευάζεται στη Νέα Υόρκη, είτε στο Αϊντάχο.