Αυτή την φορά ο Τ.Λιου δεν θα είναι “άοπλος”: Θα κρατά υπό μάλης και την έκθεση του ΔΝΤ που πέρα από αριθμούς και ποσοστά που καταδεικνύουν ότι μέχρι το 2018 το ελληνικό χρέος θα έχει φτάσει το 200% του ΑΕΠ (!) κάτι που σημαίνει ότι νομισματικά είναι πιθανότερο να ενταχθεί στην ζώνη του ρουβλίου ή του κινέζικού νομίσματος, παρά να παραμείνει στο ευρώ!
Αλλά η έκθεση λέει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό από πολιτικής άποψης: “Αν θέλετε να συνεχίσουμε την εμπλοκή μας στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να δεχθείτε εντυπωσιακό “κούρεμα” του ελληνικού χρέους και την παροχή πολύ περισσότερων πόρων στην χώρα για να ορθοποδήσει. Διαφορετικά το ΔΝΤ αποχωρεί”!
Σίγουρα όταν έφτασε το “γράμμα” στο Βερολίνο, κάποιοι θα αισθάνθηκαν εξαιρετικά άβολα στην καγκελαρία: Η Α.Μέρκελ έδωσε ομηρικές μάχες κι έσπασε συμφωνίες με τον Α.Τσίπρα, μέχρι να τον πειθαναγκάσει να δεχθεί συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο “πρόγραμμα διάσωσης” της Ελλάδας.
Και τώρα το ΔΝΤ διακηρύσσει αυτό που η Γερμανία, πρωτοσταντούντος του Β.Σόιμπλε, απορρίπτει μέχρι βδελυγμίας: Το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους και την παραδοχή ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και απειλεί με αποχώρηση αν αυτό δεν γίνει δεκτό!
Πρόκειται για την πλέον σημαντική εξέλιξη των τελευταίων έξι μηνών ταλαιπωρίας, που επιβεβαιώνει την τακτική του πρώην ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκη: “Οσο σκληρό και να ήταν το ΔΝΤ αναγνώριζαν ότι είχαμε δίκιο”…
Τα κύρια συμπεράσματα της αναθεωρημένης έκθεσης είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες και δεδομένης της περιορισμένης ικανότητα της να απορροφήσει περισσότερο χρέος, χρειάζεται μια αξιόπιστη διευθέτηση χρέους (debt operation).
Στην έκθεση υποστηρίζεται πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια 30ετή περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση όλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων, και μια πολύ δραστική παράταση των περιόδων ωρίμανσης, ή διαφορετικά να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να δεχθούν “βαθύ κούρεμα” εκ των προτέρων των δανείων τους προς την Αθήνα.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση, το ελληνικό χρέος αναμένεται να ανέλθει στο ανώτατο σημείο του κοντά στο 200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία, ενώ προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022, έναντι εκτίμησης για 142% του ΑΕΠ στην έκθεση της 2ας Ιουλίου.
Η σημαντική εξέλιξη στην παραπάνω είδηση είναι η έλευση στην Ευρώπη και το πρώτο ραντεβού του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού
Από την Αιθιοπία όπου βρισκόταν, ακύρωσε το ταξίδι του όταν πληροφορήθηκε ότι οι Ευρωπαίοι εξαπάτησαν τον Αλέξη Τσίπρα και δεν του δίνουν ούτε το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα που ήθελε σαν “σταγόνα στα χείλη ενός περιπλανώμενου στην καυτή έρημο οδοιπόρου”, ούτε ανοίγουν τις τράπεζες προκαλώντας τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία!
Πρώτο ραντεβού στην Φραγκφούρτη με τον Μ.Ντράγκι: Θέλει να ακούσει από τα ίδια του τα χείλη πώς η ΕΚΤ “στραγγάλισε” τις ελληνικές τράπεζες και ποιος έδωσε την εντολή (ξέρει…) για να συμβεί αυτό.
Εν συνεχεία πώς διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση και γιατί αργεί η ΕΚΤ να ξεκινήσει να παρέχει και πάλι ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Την Πέμπτη, με ολόκληρο τον φάκελο της παρανοϊκής συμπεριφοράς του “τρελού με το καροτσι” ανά χείρας, θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για μια συνάντηση με τον ίδιο τον Β.Σόιμπλε για να του πει από κοντά ο Γερμανός τα ανέκδοτα περί “Πουέρτο Ρίκο”.
Και επειδή είναι προχωρημένης ηλικίας ο σακάτης, μπορεί να αισθανθεί και καμιά αδιαθεσία αν τον κτυπήσει φιλικά στον ώμο κάποιος από την φρουρά του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ. Τραγωδίες συμβαίνουν πάντα…
Το βέβαιο είναι ότι έχει και τρίτο ραντεβού με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μ.Σεπίν που εκτέλεσε πολύ κατά την αποστολή του όπως είχε σχεδιαστεί από την Ουάσιγκτον και αντιμετώπισε τον “τρελό με το καρότσι” όσο καλύτερα γινόταν…
Στην “απειλητική” ανακοίνωση έλευσης του υπουργού τους του Αμερικανικού ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι “ο Τ.Λιού επιθυμεί να συζητήσει την πορεία της Ελλάδας προς τα εμπρός μέσα στην Ευρωζώνη και ειδικά ενδιαφέρεται να συζητήσει το επείγον θέμα της χρηματοδότησης-γέφυρας προς την Ελλάδα, όπως και την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους”.
Για να δούμε ποιος θα κερδίσει αυτή την φορά: Το “ιππικό” ή ο “τρελός με το καρότσι”… Από την έκβαση της μάχης θα εξαρτηθούν πολλά στην Ελλάδα, η οποία είναι ψυχολογικά ήδη με το ένα πόδο εκτός ευρωζώνης…