Θερμή χειραψία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε ακόμα μια κίνηση εντυπωσιασμού, αυτή τη φορά με υποσχέσεις περί προσφυγής στη Χάγη, συνοδευόμενες με απειλές, προχώρησε χθες η Αγκυρα. Μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι γίνεται λόγος για διαδοχικές προτάσεις «αναζωογόνησης» όλων των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις συναντήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Μάλιστα, ο κ. Ακσόι τονίζει ότι ο δίαυλος επικοινωνίας που πρότεινε ο κ. Ερντογάν στον Ελληνα πρωθυπουργό αφορά την Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτές ο κ. Ακσόι περιλαμβάνει και τις διερευνητικές επαφές, τονίζοντας ότι το 2016 ανεστάλησαν «έπειτα από αίτημα της Ελλάδας». O κ. Ακσόι αναφέρεται σε αυτόν τον δίαυλο αφού νωρίτερα εγκαλεί την Ελλάδα για «παραβίαση» του καθεστώτος «αποστρατιωτικοποίησης» των νησιών του Αιγαίου, λέγοντας ότι το 1993 εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου επί του θέματος.
Ο κ. Ακσόι καταλήγει με μια σαφή προειδοποίηση λέγοντας ότι η Ελλάδα «αντί να απαντήσει θετικά στην πρότασή μας και να αρχίσει να μιλάει μαζί μας, επιλέγει να διαμαρτύρεται για την Τουρκία στην Ε.Ε. και αναζητεί να βρει λύσεις από τρίτες πλευρές. Αυτή η ασόβαρη συμπεριφορά δεν είναι συμβατή με σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει ότι θα επιτυγχάνει αποτελέσματα μέσω τρίτων χωρών κάθε φορά που αντιμετωπίζει δυσκολίες».
Τη στρατηγική συναντίληψη Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για θέματα όπως η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και τη γενικότερη στάση της Τουρκίας επιβεβαίωσαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Δένδιας και ο πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.
Ηδη, προτού πραγματοποιηθεί η χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα, είχε οριστικοποιηθεί και η συμφωνία για τη μεταφορά μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων «Πάτριοτ» της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) σε σαουδαραβικό έδαφος για την ενίσχυση της αεράμυνας του βασιλείου, κάτι που έφερε στο φως προ ολίγων ημερών (16 Ιανουαρίου) η «Κ». «Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αποκτήσει, όπως έχετε παρατηρήσει, μια ιδιαίτερη δυναμική. Και αυτό για την Ελλάδα, για την Ελληνική Δημοκρατία, είναι μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα όχι μόνο στην Αραβική Χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρίγκιπα Αλ Σαούντ
ο κ. Δένδιας.
Οπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία «έχουμε και οι δύο την αντίληψη ότι τα δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν από τον κ. Σαράζ και την Τουρκία, είναι άκυρα και ανύπαρκτα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κατάσταση, τόσο για τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή».
Έντυπηkathimerini.gr