Η Αγκυρα επιτέθηκε φραστικά σε ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ισραήλ και Ελλάδα, οι πρεσβευτές των οποίων εξέφρασαν τη στήριξή τους για τις έρευνες της Κύπρου για τους υδρογονάνθρακες σε πρόσφατο συνέδριο.
«Οι δηλώσεις τους ήταν αδικαιολόγητες και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να απαντηθούν στην πράξη (σ.σ.: από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις)», σχολίασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι. «Τους συστήνουμε να μην ξεπερνούν τις αρμοδιότητές τους», πρόσθεσε.
Ο Ακσόι, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο ότι «η πλευρά των Ελληνοκυπρίων επιμένει να ενεργεί σαν να είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού και συνεχίζουν τις μονομερείς έρευνες για τους υδρογονάνθρακες». Με αυτές τις ενέργειες, συνέχισε, «αγνοούν τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους».
Αυτή η συμπεριφορά, υπογράμμισε ο Τούρκος αξιωματούχος, απέχει πολύ από το πνεύμα του συμβιβασμού και δείχνει ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση απέτυχε να αντιληφθεί τις δυνατότητες της οικονομικής συνεργασίας που θα ήταν αποτέλεσμα μίας επίλυσης για την οποία τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Τουρκία κάνουν υπέρτατη προσπάθεια για να επιτευχθεί».
Ακόμη, ανέφερε ότι «ήδη έχουν γίνει προειδοποιήσεις για αυτά τα ανεύθυνα βήμα της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε.
Στην Άγκυρα δεν ανέμεναν ότι η Αίγυπτος θα προχωρούσε προχωρήσει σε μια τέτοια δέσμευση υπέρ της Κύπρου καθώς το Κάιρο διαθέτει επαρκείς αεροναυτικές δυνάμεις για να «βουλιάξει» τον τουρκικό Στόλο.
Στο τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV αναφέρεται η δήλωση της πρέσβειρας της Αιγύπτου στην Κυπριακή Δημοκρατία, Mai Taha Mohamed, η οποία αναφερόμενη στις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά της Τουρκίας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο», και η είδηση αναπαράγεται και από το Ensohaber.
Οι ίδιες δηλώσεις αναπαράγονται και από ιστοσελίδες, όπως ενδεικτικά αναφέρει και το ιρανικό Reuters.
Σε κάθε περίπτωση, στη σχετική είδηση η οποία μεταδόθηκε αρχικά από το ΚΥΠΕ, δίδεται μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή, καθώς αναφέρεται πως η πρέσβειρα της Αιγύπτου δήλωσε τα ακόλουθα: «Ελπίζουμε ότι δεν θα φθάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιήσουμε ένοπλη βία στην περιοχή, προσθέτοντας αλλά θα προσφέρουμε όποια δυνατή βοήθεια στην Κύπρο».
Ο τουρκικός Τύπος έδωσε έμφαση και στο γεγονός ότι ο Ισραηλινός Πρέσβης Sammy Revel «ευχήθηκε να μην χρειαστεί να υπάρξει οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση από το Ισραήλ στην περιοχή εξαιτίας αυτών των προκλήσεων»
Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός πρέσβης στη Λευκωσία ανέφερε πως υποστηρίζει τους Ελληνοκύπριους: «Η Κύπρος έχει δικαίωμα στην έρευνα και χρήση των φυσικών της πόρων. Αυτό είναι απόλυτο» για να προσθέσει:
«Ελπίζουμε να λύσουμε τα θέματα χωρίς στρατιωτικές επεμβάσεις».
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Κάθλιν Ντόχερτι δήλωσε: «Η γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι και πλεονέκτημα και πρόβλημα» για να διευκρινίσει πως στο τέλος του έτους η αμερικανική εταιρία Exxon Mobil θα αρχίσει γεωτρήσεις στην Μεσόγειο.
Παράλληλα η Αμερικανίδα πρέσβης ανέφερε πως «η συμπεριφορά της Τουρκίας σε αυτό το θέμα είναι απαράδεκτη».
Ο Ηλίας Φωτόπουλος-πρέσβης της Ελλάδας ανέφερε πως: «Οι Ελληνοκύπριοι έχουν κάθε δικαίωμα στην Μεσόγειο», ενώ ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής Ίαν Γουίτινγκ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Labels Άρθρα, Διεθνή Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Πηγή – ksipnistere.com