Σε μια παγκόσμια πολιτικο-διπλωματική διελκυνστίνδα βρίσκεται πλέον το ζήτημα των 2 αιχμαλώτων ομήρων στρατιωτικών, του Ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του Λοχία ΕΠΟΠ Δημήτριου Κούκλατζη, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να συνδέσει την υπόθεση των κυρώσεων των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας για το θέμα Σκιρπάλ με την έκκληση που έχει απευθύνει ο Α.Τσίπρας προς τον Β.Πούτιν για παρέμβαση στο θέμα των Ελλήνων αιχμαλώτων.
Η άρνηση της Ελλάδας να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ειδικότερα στην απέλαση διπλωματικού προσωπικού από την πρεσβεία της Αθήνας συνδέεται με την βοήθεια που υποσχέθηκε ο Β.Πούτιν στον Α.Τσίπρα για παρέμβαση του προς την Τουρκία για απέλαση των 2 Ελλήνων αιχμαλώτων.
Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα και η Τουρκία είναι οι μοναδικές χώρες που δεν απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες μαζί με την Κύπρο η οποία θεωρείται όμως ότι πάντα ακολουθεί το ελληνικό «στρατόπεδο» σε αυτά τα θέματα.
Η ελληνική πλευρά έκρινε ότι αν συμμετείχε στο «γαϊτανάκι» των απελάσεων Ρώσων διπλωματών (μια υπόθεση που εν τέλει δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ρωσική εμπλοκή) θα ακύρωνε κάθε πιθανότητα να παρέμβει η Ρωσία στην Τουρκία για την απελευθέρωση των Ελλήνων αιχμαλώτων σε μια στιγμή μάλιστα που οι ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι οι στερεότερες μετά το 1922.
Έτσι την ίδια ημέρα που ο Α.Τσίπρας μίλησε με τον Β.Πούτιν και έλαβε την υπόσχεση ότι θα κάνει ότι μπορεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαφώνησε δημοσίως με τα αντίποινα που κατευθύνονται από την Βρετανία για την υπόθεση Σκριπάλ και ζήτησε «αποδείξεις» για αυτά που ισχυρίζονται οι Βρετανοί.
Επί του πρακτέου το χρονικό διάστημα μεταξύ της Μ.Δευτέρας και της Μ.Παρσκευής είναι το πλέον κρίσιμο για την υπόθεση της απελευθέρωσης των δύο αιχμαλώτων Ελήνων στρατιωτικών.
Την Μεγάλη Δευτέρα συναντώνται ο Β.Πούτιν με τον Ρ.Τ.Ερντογάν στην Πόλη όπου θα συζητήσουν το ζήτημα και την Μ.Τρίτη και την Μ.Τετάρτη θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Μόσχα στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια (MCIS 2O18 με θέμα την Συρία) με προσκεκλημένους και την Ελλάδα και την Τουρκία.
Η Διάσκεψη οργανώνεται από το ρωσικό ΥΠΑΜ και σίγουρα θα υπάρξει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο το οποίο ίσως οδηγήσει στην απελευθέρωση των 2 Ελλήνων αιχμαλώτων μία ή δύο ημέρες πριν από το Πάσχα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία παίζει το παιχνίδι που συνάδει περισσότερο με τις παλαιότερες οθωμανικές αντιλήψεις περί αιχμαλωσίας και κράτησης αιχμαλώτων προεστών παρά λειτουργεί με σύγχρονες ανθρωποκεντρικές πολιτικοδιπλωματικές απόψεις.
Άρα όλα είναι πιθανά μέχρι η Τουρκία να θεωρήσει ότι έχει λάβει ότι θέλει από την Ελλάδα, είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Ρωσία, είτε από την ΕΕ.
Use Facebook to Comment on this Post