Η Αριστερά προ των πυλών της εξουσίας 65 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου

1Μία κυβέρνηση Αριστεράς είναι προ των πυλών, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά τουλάχιστον 6 μονάδων από τη ΝΔ και καμία ανατροπή στο κλίμα δεν υπάρχει (μέχρι στιγμής) όπως θέλει να δείξει το σύστημα εξουσίας με στημένες δημοσκοπήσεις. Εκείνο πλέον που απασχολεί είναι πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει.

Η έλευση του, όπως όλα δείχνουν, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Από φόβο και ανησυχίες λόγω των τοποθετήσεων των στελεχών του αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον που η συγκυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου γκρέμισε με την πολιτική των μνημονίων.

Αυτή η πολιτική άλλωστε είναι που στις 26 Ιανουαρίου του 2015 οδηγεί σε αλλαγή σελίδας στην ελληνική πολιτική ιστορία. Έρχεται το τέλος της μεταπολίτευσης και όλα δείχνουν πως ανοίγει μία νέα σελίδα με αριστερή κυβέρνηση 65 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου. Το πώς αυτή θα είναι μένει να το δούμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και διαθέτει μία δυναμική αν και δεν φαίνεται να πετυχαίνει την αυτοδυναμία που πολλοί πιστεύουν στην πλατεία Κουμουνδούρου. Στις συστημικές δημοσκοπήσεις φέρεται να προηγείται με μία διαφορά έως 3,5-4%, αλλά σίγουρα αυτή είναι μεγαλύτερη όπως δείχνουν τα μυστικά γκάλοπ που έχουν στη διάθεση τους τα κόμματα και οι ξένες πρεσβείες και εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται από 6 έως και 8 μονάδες.

Τοποθετούν τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 30% και τη ΝΔ περίπου στο 22%. Τρίτο κόμμα σταθερά είναι η Χρυσή Αυγή, με ένα ποσοστό 8-9% ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους ΑΝ.ΕΛ. Αν μπουν στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν σύμμαχο. Αν δεν μπούν τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αναζητήσει νέες συνεργασίες είτε με το Ποτάμι είτε και με το ΠΑΣΟΚ.

Αν και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο της Κεντροαριστέρας με αρκετούς να πιστεύουν πώς θα προκαλέσει τεράστιο ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και δεν θα του επιτρέψει να μπει στη Βουλή. Άλλοι πάντως θεωρούν πώς το κόμμα Παπανδρέου είναι άλλο ένα σχέδιο του συστήματος προκειμένου να ανακόψει τη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία.

Όπως και να έχει πάντως, εκφράζεται η βεβαιότητα πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να συμμαχήσει και να κυβερνήσει. Και το πρόβλημα είναι πώς θα διαχειριστεί την κρίσιμη αυτή κατάσταση για τη χώρα ένα κόμμα περιχαρακωμένο στο 3%, που δεν έχει ανοίξει ποτέ στο κοινό γιατί διοικείται από μία κλειστή ομάδα ανθρώπων, όπως το 2009 όταν το κόμμα ήταν στο 3,5%-4%.

Το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορες συνιστώσες, οι οποίες ξεκινούν από την άκρα εξωκοινοβουλευτική αριστερά με απόψεις που κάνουν το ΚΚΕ να μοιάζει με συντηρητικό δεξιό κόμμα, μέχρι την σκληρή κοινουλευτική αριστερά, προβληματίζει σφόδρα ακόμα και τους νεότευκτους ψηφοφόρους του για το πώς αυτές οι συνιστώσες μπορούν να συνεργαστούν για να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο και να χαρίσουν ένα καλύτερο μέλλον στους Έλληνες.

Παράλληλα δε, με την ελπίδα αποτίναξης της πολιτικής λιτότητας που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η συνέχιση της οποίας ήταν δεδομένη με κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου μέχρι να παραδοθεί η χώρα ολοκληρωτικά στους δανειστές, προκαλεί και ανησυχίες, αφού στελέχη του έχουν πει απίθανα πράγματα που σχετίζονται από την οικονομία μέχρι και την εθνική άμυνα.

Κι αυτό είναι ένα ζήτημα. Ποιος για παράδειγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Δημοσίας Τάξεως; Αν υπάρξει συνεργασία με άλλα κόμματα πιθανόν να δοθούν σε αυτούς με την παράλληλη τοποθέτηση αναπληρωτών υπουργών ή υφυπουργών από τον ΣΥΡΙΖΑ ή μπορούν να επιλεγούν και πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά.

Το θέμα είναι πώς οι τοποθετήσεις κατά το παρελθόν στελεχών του κόμματος έχουν βάλει του ένστολους σε μία κατάσταση άμυνας, όπως άλλωστε και πριν 65 χρόνια.

Αλήθεια είναι βέβαια πώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει άνοιγμα στους στρατιωτικούς τόσο με την επίσκεψη του στο Πεντάγωνο, όσο και με τη δήλωση του αμέσως μετά την τρίτη ψηφοφορία για Π.τ.Δ. που ξεκίνησε ευχαριστώντας τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων για την διάσωση των εγκλωβισμένων του πλοίου Norman Atlantic. Αρκεί όμως αυτό; Ίδωμεν.

Εκείνο που υπάρχει ως δεδομένο είναι πώς η εξουσία αλλάζει.

Και αυτό φαίνεται από τα παραδείγματα της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, που προώθησε το διαγωνισμό για προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας αλλά δεν «σκέφτηκε» να προσλάβει τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του δημάρχου Νέας Φιλαδελφείας Άρη Βασιλόπουλου, ο οποίος κάλεσε τα ΜΑΤ για να αποφευχθούν τα επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο από την παρουσία οπαδών της ΑΕΚ.

Το επόμενο διάστημα λοιπόν μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά το μεγαλύτερο θα είναι μετά τις εκλογές.

defnet

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *