συχνά ή ακόμα καλύτερα να λες «όχι» όταν πρέπει (και όχι, ναι!)
ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΧΙ
1. Όταν το… «ναι» μας στερεί χρόνο από μας, την εξέλιξή μας και την ισορροπία μας.
2. Όταν κάτι δε μας εκφράζει.
3. Σε εκείνους που ενώ έχουμε βοηθήσει δεν το έχουν αναγνωρίσει!
4. Όταν δεν είμαστε η πρώτη επιλογή, αλλά η ανάγκη του άλλου
ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΧΙ
1. Πάρε το χρόνο σου πριν απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση φίλου ή συναδέλφου. Για παράδειγμα μπορείς να πεις: “Μπορώ να σου απαντήσω σε λίγο γιατί πρέπει να πάρω ένα τηλέφωνο;”
2. ΄Οσο θα αποφασίζεις τί θα απαντήσεις, είναι καλό να κάνεις τις πιθανές απαντήσεις σου, συναισθήματα! Πώς θα νιώσεις αν πεις “ναι” και πώς, αν πεις “όχι”; Τί είναι αυτό που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα; Εσένα, όχι τη σχέση σου με τον άλλον!
3. Κάνε αντιπροτάσεις! “Εγώ δεν μπορώ να σε εξυπηρετήσω, αλλά μήπως θα μπορούσε ο τάδε φίλος/συνάδελφος”; ή “Αν δεν μπορώ αυτήν την εβδομάδα, μπορώ να σε βοηθήσω την επόμενη;”4. Θέλει εξάσκηση. Χρειάζεται να πεις πολλά “όχι” σε κάτι που σου ζητούν, για να αποκτήσεις την άνεση και να το ξαναπεις. Στους επίμονους να είσαι επίμονη και εσύ στο όχι σου μέχρι να καταλάβουν ότι το εννοείς.
5. Η σαφήνεια θα σε σώσει! Να μην αφήσεις κανένα περιθώριο, να σε μεταπείσει ο άλλος για να ενδώσεις! Να είσαι ξεκάθαρη και αποφασισμένη για το “Όχι” σου.
6. Μην απολογείσαι. Από ενοχές, ευγένεια ή και από τα δύο συνηθίζουμε να απολογούμαστε για τα όχι που λέμε. Είναι όμως λάθος! Γιατί; Γιατί με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνουμε την απάντησή μας και γιατί όπως λένε το “όχι” είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση! Τί δεν καταλαβαίνεις;