Λίγοι έχουν καταλάβει τι σηματοδοτεί η νίκη του δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις στις εκλογές στην Τσεχία και ακόμα λιγότεροι τι σημαίνει ο επικείμενος σχηματισμός κυβέρησης με την “σκληρή” δεξιά που ήρθε δεύτερ κόμμα: Ο Αντρέι Μπάμπις εκλέχθηκε με σημαία τον αντιλαθρομεταναστευτικό νόμο, σφοδρός πολέμιος της πολιτικής των Βρυξελλών για μουσουλμανοποίηση της Ευρώπης.
Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έσκυβε το κεφάλι στα κελεύσματα του Βερολίνου για υποδοχή των μουσουλμάνων παράνομων μεταναστών ή προσφύγων ήρθε μόλις πέμπτο και θα κάνει καιρό να ανακάμψει, αν ανακάμψει ποτέ.
Την ίδια ώρα οι ομοϊδεάτες του στην Αυστρία είναι επίσης οι μεγάλοι νικητές στην Βιέννη: Ο προηγούμενος Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν στήριζε την Μέρκελ και επιτίθετο στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν για τη στάση του προς τους παράνομους μετανάστες, ο νέος καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστηρίζει ότι αυτός ήταν και όχι ο Όρμπαν ήταν ο πρώτος που άρχισε να κλείνει τα σύνορα.
Και έχει ως απόλυτο σύμμαχό του στο “σκληρό” δεξιό κόμμα που με 24% βρήκε τρίτο στις εκλογές με διαφορά 1% από το προηγούμενο κυβερνητικό κόμμα που ήρθε δεύτερο.
Έπειτα από τις πρόσφατες εκλογές, οι “σκληροί” θα μπουν στην αυστριακή κυβέρνηση όπου θα λάβουν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά σχέδια, τουλάχιστον το 40% των θέσεων.
Η μεταναστευτική κρίση του 2015-16 άλλαξε τελείως το σκηνικό στην κεντρική Ευρώπη.
Στη Βουδαπέστη, στη Βαρσοβία και, σε μικρότερο βαθμό, στη Πράγα, εκλέγουν πατριωτικά κόμματα και απομονώνουν τους σοσιαλιστές και τους νεοφιλελεύθερους.
Η Αυστρία μπορεί να γίνει ηγέτης της Ομάδας Βίσεγκραντ (των παλιών σλαβικών κεντροανατλικών κρατών, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας κλπ).
Βέβαια η, επίσης αντιγερμανική, αλλά φιλοαμερικανική Πολωνία, επίσης διεκδικεί την ηγεσία αυτών των χωρών, ενώ η Αυστρία συχνά-πυκνά “κλείνει το μάτι” στην Μόσχα η οποία το 1945 της χάρισε την ανεξαρτησία της, ως αντάλλαγμα στην πλήρη ουδετεροποίησή της.
Να σημειώσουμε ότι και η πολωνική κυβέρνηση συναγωνίζεται τις εθνικιστικές θέσεις των Κερν, Ορμπάν κλπ. και είναι απόλυτα αντίθετη στην μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, μη αναγνωρίζοντας ούτε καν αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί της εσωτερικής πολιτικής της Πολωνίας σε τέτοια θέματα.
Στην τραπεζικός τομέα όπου παίζεται το παιχνίδι της σύγχρονης κυριαρχίας, τα αυστριακά πιστωτικά ιδρύματα, άνοιξαν εκατοντάδες υποκαταστήματα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και ελέγχουν μεγάλο μέρος της ροής κεφαλαίων.
Οι αυστριακές επενδύσεις στα εδάφη της πρώην αυτοκρατορίας είναι πολύ μεγάλες, και σε μερικές περιπτώσεις προηγούνται κατά πολύ αυτές των μεγάλων χωρών της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία κλπ.
Από το 2006 ο κύκλος εμπορίου της Βιέννης με τις χώρες του Βισεγκράντ αυξάνεται συνεχώς, ενώ, αντιθέτως, αυτός με τις χώρες της δυτικής Ε.Ε. μειώνεται.
Πρακτικά μιλάμε για μια πολιτική συμμαχία στα ιστορικά πρότυπα της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, η οποία πολιτική συμμαχία αρχίζει να εμφανίζει ενιαία στάση απέναντι σε μια σειρά ζητημάτων.
Use Facebook to Comment on this Post