Με το «βλέμμα» στην Τουρκία η κυβέρνηση της Ελλάδας συμφωνεί στην κατάργηση υπάρχουσας συμφωνίας με την Αλβανία και ανοίγει συζήτηση για τα χερσαία σύνορα!
Άρχισαν ήδη οι συζητήσεις για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια!
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Ενώ η Ελλάδα κινείται στους ρυθμούς του «σκανδάλου Novartis», μια σειρά από γεγονότα περνάνε χωρίς να δοθεί σε αυτά ιδιαίτερη βαρύτητα, από τους εκλεκτούς δημοσιολογούντες παντογνώστες των τηλεοπτικών παραθύρων. Ακόμη και εάν πρόκειται για μια ντροπιαστική υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης σε αλβανικές θέσεις που επιχειρούσαν την ακύρωση διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, οι διαρροές από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρούν να δικαιολογήσουν την οπισθοχώρηση της Ελλάδας από τη συμφωνία με την Αλβανία προβάλλοντας το επιχείρημα πως η απώλεια δύο θαλασσίων οικοπέδων αποτελεί στρατηγική κίνηση η οποία ενισχύει την ελληνική πλευρά έναντι άλλων συμφωνιών που θα γίνουν με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο και με αυτή την τακτική (και όχι άτακτη) παράδοση θαλασσίου χώρου στην Αλβανία θα τεθεί η Τουρκία προ… τετελεσμένων.
Αν δεν απευθυνόταν σε ηλιθίους θα μπορούσε άνετα να ισχυριστεί ο οποιοσδήποτε πως οι «σοφοί» του ΥΠΕΞ και της κυβέρνησης είναι οι ίδιοι επικίνδυνα ηλίθιοι. Εκτός και εάν προχωρούν στην υλοποίηση ενός σχεδίου το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί και τα αποτελέσματά του δεν θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει ως κατάκτηση ή νίκη της Ελλάδας στον γεωπολιτικό και γεωενεργειακό χάρτη, ο οποίος εξελίσσεται ραγδαία εις βάρος τόσο των ελληνικών συμφερόντων όσο και των ελληνικών κεκτημένων. Και στις περιπτώσεις αυτές δεν γίνεται αναφορά σε «παράδοση ονόματος» αλλά σε παράδοση γεωγραφικών χώρων (θαλάσσιων και χερσαίων).
Όπως, λοιπόν, αναφέρει το «Βαλκανικό Περισκόπιο», το Top Channel επικαλούμενο πηγές από τη διπλωματική αποστολή στην Αθήνα αναφέρει ότι η νέα Συμφωνία για τη Θάλασσα προβλέπει τον διαχωρισμό του θαλάσσιου χώρου με την αρχή της μεσαίας γραμμής.
Στα Στενά μεταξύ των χωρών, που είναι 1,8 μίλια, τα 0,6 μίλια ανήκουν στην Αλβανία, 0,6 μίλια στην Ελλάδα και 0,6 μίλια είναι διεθνή ύδατα.
Σε άλλες περιπτώσεις, εφαρμόζεται η «μεσαία γραμμή», υπολογίζοντας σε αυτήν και έναν (θαλάσσιο) χώρο για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.
Αυτές οι αποστάσεις (οι οριοθετήσεις) βασίζονται στη διεθνή θαλάσσια σύμβαση.
Όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα γίνει και από τις δύο χώρες ταυτόχρονα.
Στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που ολοκληρώθηκε στην Κρήτη, αλλά τελικά αναλύθηκε ενδελεχώς στην Κορυτσά, διευκρινίζεται πως θα γίνει ο υπολογισμός των 12 μιλίων, από το τελευταίο κατοικημένο νησί κατά το έτος 1913, θα τεθεί μεταξύ των δύο χωρών μια γραμμή συνόρων κατά προσέγγιση.
Τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια θα εφαρμοσθούν από τους Οθωνούς και Μαθράκι και όχι από τον τελευταίο βορεινό φάρο, όπως στη συμφωνία του 2009.
Η ελληνική πλευρά λέει ότι με τον νέο τρόπο μέτρησης και των σημείων αναφοράς που τέθηκε από τους Μπουσάτι και Κοτζιά στην Κρήτη, η Αλβανία αποκαθιστά την κυριαρχία στο τμήμα της θάλασσας που είχε χαθεί με τη συμφωνία του 2009.
Μεταξύ των δύο χωρών θα επαναπροσδιορισθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η Αλβανία θα επεκτείνει προς τα δυτικά στα τεμάχια Ιόνιο 1 και Ιόνιο 2, τα οποία σύμφωνα με τη συμφωνία του 2009, είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα.
Πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημα, επειδή θέλει η εφαρμογή της ρύθμισης με την Αλβανία να τεθεί ως προηγούμενο για να το χρησιμοποιήσει ως βάση στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αποκλειστική οικονομική ζώνη με το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Αίγυπτο.
Αυτό το προηγούμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολιτικά σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία για να εδραιωθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει τον έλεγχο σχεδόν όλων των νησιών του Αιγαίου με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αμφισβητήθηκε πρόσφατα από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Υπάρχει ο «φόβος» της Αθήνας, που γνωρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιρροή στην αλβανική πολιτική, που καθιστά πιο επείγουσα αυτή τη συμφωνία, τονίζουν οι πηγές του αλβανικού καναλιού.
Η συμφωνία αυτή αναφέρεται, επίσης, σε έναν συντονισμό για την έναρξη των εργασιών για τα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο κρατών.
Η Ελλάδα και η Αλβανία δεν έχουν ακόμη καθορισμένα σύνορα από το 1914, όταν η υπάρχουσα συνοριογραμμή επιβλήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις.
Αλβανοί Κοσόβου, Σκοπίων και πρωθυπουργός Αλβανίας μίλησαν για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια
Ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Μπεράτ Μπουζχάλα αναφερόμενος στη δήλωση πολιτικού της Αυστρίας, ο οποίος πρότεινε την αυτονομία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, γράφει στη σελίδα του στο Facebook, ότι μεταξύ των τριών Αλβανών ηγετών-Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου, Σκοπίων- έγινε μια συμφωνία που δεν προβλέπει μόνο αλλαγή στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου.
Επιπλέον, ο ίδιος εξήγησε ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ισχύσει μόνο στην αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και άλλων χωρών των Βαλκανίων.
Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός αντιπρόεδρος της Καγκελαρίας, Χάινζ Κρίστιαν Στράσε πρότεινε το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Μάλιστα είπε ότι το βόρειο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση στη Σερβία, μια χώρα που είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, είναι λάθος να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως έχει.
«Είναι πρώτη φορά που ένας πολιτικός υψηλού προφίλ- αντιπρόεδρος του Αυστριακού Καγκελάριου- να εκφράζεται τόσο έντονα κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.
Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που τον θεωρούν ότι ανήκει σε ένα περιφερειακό κόμμα και ακραίο, αλλά παρόλα αυτά είναι το δεύτερο πρόσωπο της αυστριακής κυβέρνησης», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
Πιθανότατα η ελληνική κυβέρνηση ασπάζεται το “δόγμα Παπαδημούλη” (να μοιραστούμε Καβάλα και Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια) και το εισάγει και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, παραχωρώντας δύο θαλάσσια οικόπεδα (εγνωσμένης ενεργειακής αξίας), στο όνομα των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών…
Εάν η παρούσα κυβέρνηση στην Ελλάδα ισχυρίζεται πως υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα, μήπως θα έπρεπε να ανοίξει μια συζήτηση για το πως εννοούν – αντιλαμβάνονται τα εθνικά συμφέροντα οι κυβερνώντες των Αθηνών;
Κατά τα λοιπά, η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση βαθέως ύπνου υπό την επήρρεια του “φαρμάκου Novartis”…