«Εγώ πραγματικά ζητώ να επανεξετασθεί η άμεση επιστροφή του βραβείου Νομπέλ για την Ειρήνη», δήλωσε ο Jagland.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, με άλλα τέσσερα μέλη της επιτροπής, «ποτέ δεν θα θέλαμε από κανέναν να επιστρέψει το βραβείο για την ειρήνη», ακόμη και από τα εγκληματικά ποινικά αδικήματα του Χένρι Κίσσιγκερ, καθώς το Γκουαντάναμο εξακολουθεί να είναι ακόμη ανοικτό».
Υπενθύμισε, επίσης, τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που δολοφονήθηκε και δεν προσήχθη στη Δικαιοσύνη.
Το 2009, η Επιτροπή κατακύρωσε στον Ομπάμα τον πολυπόθητο βραβείο έπειτα από μια σειρά δηλώσεων κατά τους πρώτους μήνες της προεδρικής του θητείας. Κατάφερε να πείσει την επιτροπή Νόμπελ, για τη δημιουργία ενός πληθωρικού, πολύπλευρου διπλωματικού κλίματος που θα έδινε έμφαση στο διάλογο και τη συνεννόηση μέσω του ΟΗΕ, ως μέσο επίλυσης των διεθνών συγκρούσεων και το …όραμά του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα…
Ο Jagland τόνισε ότι την ημέρα της ψηφοφορίας για την απονομή του βραβείου για την Ειρήνη στον Ομπάμα (τελετή που έγινε στο Όσλο της Νορβηγίας) τα μέλη της επιτροπής ήταν … «εντελώς μεθυσμένα» αφού έλαβαν αποφάσεις μετά από ένα ετήσιο φεστιβάλ γευσιγνωσίας στη Νορβηγία ( Aquavit).
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «μπορεί αν επιστρέψει το βραβείο σε έναν απλό φάκελο στο ταχυδρομείο, εάν αυτό βοηθάει ώστε να ξεπεράσει την αμηχανία και την ντροπή για τη δημόσια επιστροφή», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρήνη του βραβείου Νόμπελ.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το αίτημα αυτό.
ΠΗΓΗ
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr